Balkonunuzu küçük bir sebze bahçesine dönüştürmenize yardımcı olacak adımlara bakacağız...
HAVUÇ YETİŞTİRMEK İÇİN UYGUN BİR KAP
Havuçların düzgün büyümesi için uygun bir kap seçmek gerekir. Kök gelişimi için yeterli alan sağlayacak daha derin ve daha geniş bir saksı seçin. Havuçlar derine yayılmayı severler bu nedenle saksının minimum derinliği en az 25-30 cm olmalıdır. Saksı çok sığ olursa kök bitkiler istenilen şekil ve büyüklüğe ulaşamayabilir.
HAVUÇ EKİMİNDE ALTIN KURALLAR NELERDİR?
TOPRAK HAZIRLIĞI
Kaliteli toprak, saksıda havuç yetiştirirken önemli bir başarı faktörüdür. Topaksız, hafif, pürüzsüz ve gevşek toprak en iyisidir; bu, köklerin düz ve eşit şekilde büyümesini sağlar. Toprakta topaklar veya taşlar varsa havuçlar bozulabilir veya istenilen büyüklüğe ulaşamayabilir. Su tutulmasını önlemek için iyi drenajlı kaliteli bir alt tabaka kullanın.
EKİM VE BİTKİ BAKIMI
Saksıyı ve toprağı hazırladıktan sonra sıra ekime gelir. Tohumları yüzeye yerleştirin ve üzerlerini ince bir toprak tabakasıyla örtün. Havuçların filizlenmesi yavaştır , genellikle yaklaşık üç hafta, bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. İlk aşamalarda bitkiler yavaş büyür ancak bu normaldir.
Toprağı orta derecede nemli tutun - kök çürümesine neden olabileceğinden aşırı sulama önerilmez. İyi hidrasyon, havuçların eşit şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.
Bitkiler filizlenip birkaç santimetre yüksekliğe ulaştığında tohumlama yoğunluğunu kontrol edin. Tohumlar birbirine çok yakın ekilirse bitkilerin inceltilmesi iyi olur. Yoğun mahsuller, alan ve besin maddeleri için rekabete yol açar ve bu da genellikle havuçların çarpık veya bölünmüş olmasına neden olur. Bitkiler arasında tam gelişmelerini sağlayacak kadar boşluk bırakın.
Bir havuç saksıda yetiştirmek, kentsel ortamlarda yaşayanlar için son derece faydalı olabilecek kolay ve eğlenceli bir iştir. Doğru kap, kaliteli toprak ve biraz sabırla terasınızda veya balkonunuzda yetişen taze havuçların tadını çıkarabilirsiniz.