İmrahor Mahallesi’ndeki onlarca aile şu sıralar diken üstünde. 31 Aralık 2017’den önce ruhsata aykırı yapılan inşaatlara yapı kayıt belgesi verildi. Halk Akademi'den Çiğdem Tosun'un haberine göre, süreç 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı. Yapı kayıt belgesi için başvuran vatandaşın talebine karşılık belediye yetkililerinin, iddiaya göre “Evleri yapın biz halledeceğiz.” diyerek kabul etti. Seçimlerin sona ermesiyle vatandaş, yıkım ekipleriyle karşı karşıya bırakıldı.
‘YIKIM OLMAYACAK’ DİYE OY ALDILAR!
AKP’li Arnavutköy Belediyesi, İmrahor Mahallesi’nde kaçak yapıların yıkımı için encümen üyeleri aracılığıyla yıkım kararı çıkarttı. Yıkıma engel olmak isteyen mahalleli ile polisler arasında günlerdir gergin anlar yaşanıyor. Mahalle sakinleri seslerini duyurmak için belediyeye ulaşamadıkları ve seçimden önce verilen sözlerin tutulmamasına tepkili. Günlerdir mahallede bir araya gelip eylem yapan mahalleli, “Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, seçimden önce kapı kapı gezdi. ‘Kimsenin evini yıkmayacağım.’ dedi. Şimdi evlerimizi yıkmak istiyor. Hepimize cezalar geliyor, yıkım ekipleri ile karşı karşıyayız.” diyerek isyan etti.
TESİSATLARI DAHİ BELEDİYE DÖŞEDİ!
İddiaya göre Arnavutköy Belediyesi, yerel seçimlerden önce mahalle halkına evlerini yıkmayacağına dair sözler verdi ve seçimden sonra hepsi unutuldu. Bölgedeki kaçak yapılar için ‘ada bazında’ imar planlanıp yıkım kararı çıkarttı. Her seçim sonrası aynı tedirginliğe mahkûm edildiğini belirten mahalleliler evlerinin yıkılması tehdidiyle yüz yüze. Seçimden önce evlerini yaparken belediye başkanının kendilerine ‘kolaylık’ sağladığı, tesisatların dahi belediye tarafından bağlandığını vurgulayan mahalleli belediye başkanına ise artık ulaşamıyor.
MAHALLELİ BÖLÜŞÜMÜ NASIL YAPACAK
Konu ile ilgili Halktv.com.tr’ye konuşan mahalle sakinleri, “Nasıl anlaşıp nasıl bölüşelim. Hepimiz mağdur olana kadar bekleyemeyiz. Artık belediye bizi dinlemiyor” diyerek ortaya çıkan tabloya tepkili.
CHP Arnavutköy İlçe Başkanı Hüseyin Çelik, belediyenin karardan geri adım atıp uzlaşma yoluna gitmediğini aktararak “Yıkım konusunda kararlılar. Yerel seçimlerin son 6 ay öncesinde yapılan yaklaşık 150 yapı yıkılacak. Vatandaşlar bize ulaştı. İmrahor Mahallesi’nde bu seçimde en yüksek oyları çıkaran partiydik. Mahalle halkı CHP’ye oy verdiği için cezalandırıldığını da düşünüyor.
İstanbul Havalimanı'nın açılması ile birlikte, bölgede arsa fiyatları uçtu.
Kaçak yapıya karşıyız. Ancak ortada verilmiş sözler ve çok sayıda mağdur var. İmrahor Mahallesi yeni havaalanına, köprüye çok yakın bir konum. Son yıllarda hızla değer kazandı. Bölge, belediye için rant alanı gibi görülüyor. Alan için ne planlandığı halkla paylaşılmıyor. Seçimden sonra planlarda değişiklikler yapıp ada bazlı bölmüşler. Bir adaya neredeyse 100 kişi düşüyor. Halk bunun taksimini nasıl sağlayacak. Bölüşülemediği takdirde mahalleliden satın alıp onları tamamen buradan çıkarmak isteyebilirler” ifadelerini kullandı.
YIKIMI KABUL ETMEYENE MİLYONLUK CEZA
Halktv.com.tr’nin edindiği bilgilere göre, yıkım planlanan bölgede 30 bin kişi yaşıyor. Bölgede yüzde 80-90 oranında kaçak yapılaşma olduğu biliniyor. Uzlaşma sağlanamaması halinde daha çok mağduriyet yaşanacak. Yıkımla birlikte 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında cezalar öngörüldü. Belediye, vatandaşın yapıyı kendisi yıkmayı kabul etmesi halinde cezaların affedileceği bildirdi.