Araştırmalar Çay İçmenin Beyin Sağlığını Geliştirdiğini Gösteriyor…

Araştırmacılar kafein takviyesi ve rahatlatma gibi faydalarının yanı sıra çay içmenin beyin sağlığı için de iyi olabileceğine inanıyor.Düzenli çay içicilerin çay içmeyenlere oranla daha gelişmiş beyin organize bölgelerine sahip olduklarını ,bunun da sağlıklı bilişsel işlevle ilişkili olduğu düşünülüyor.

Çay içenlerin beyin bölgelerinin “birbirine daha etkin şekilde bağlı” olduğu ortaya çıktı

Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre düzenli çay içenler içmeyenlere kıyasla daha iyi organize olmuş beyin bölgelerine sahip.

Daha iyi organize olmuş beyin bölgelerinin, bilişsel işlevlerde yaşa bağlı bozulmaya karşı koruyan sağlıklı bilişsel işlevlerle ilişkisi bulunuyor.

Ulusal Singapur Üniversitesi ’nden (NUS) araştırmacıların önderlik ettiği bir araştırma. Araştırma ekibi bu sonuca 36 yaşlı yetişkinin nöro-görüntüleme verilerini inceledikten sonra ulaşmıştır.

Yeni Araştırma, Çay İçmenin Beyin Sağlığını Geliştirdiğini Gösteriyor

Yani beyin bölgeleri arasındaki bağlantılar daha yapısal olduklarında bu bağlantılar bilgi işlemeyi daha verimli bir şekilde yapabilecektir’ şeklinde açıklamıştır. Feng ayrıca şu şekilde bir ekleme de yapmıştır:
‘Daha önceki çalışmalarımızda çay içenlerin içmeyenlere göre daha iyi bir bilişsel işleve sahip olduklarını gösterdik.

Beyin ağına ilişkin mevcut, güncel sonuçlarımız bizlere dolaylı olarak; düzenli çay içmenin olumlu etkilerinin, beyindeki bölgeler arası bağlantıların aksamasını önleyerek ve böylelikle de aslında ortaya çıkan gelişmiş beyin organizasyonunun bir sonucu olduğunu göstermiştir. Ayrıca önceki bulgularımızı da desteklemiştir.’

4 Haziran 2019 Aging bilimsel dergisinde yayınlan bu araştırma Essex Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi ortaklığı ile hazırlanmıştır.

Düzenli Çay İçmenin Faydaları

Geçmiş zamanlarda yapılan çalışmalar ve araştırmalar; çay içmenin, insan sağlığı için oldukça faydalı olduğunu ve içme ile gelişen olumlu etkilerin duygusal psikolojiyi onarma ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de önemli bir rol oynadığını gözler önüne sermiştir.

Nitekim, 2017 yılında yayınlanan yine Profesör Feng liderliğinde ayrıntılı bir şekilde araştırılan çalışmanın sonuçları, günlük çay tüketiminin yaşlılarda bilişsel zayıflama riskini yüzde 50 (%50) azaltabileceğini göstermiştir. İşte bu keşiften sonra da Profesör Feng ve ekibi, çayın beynin yapı ağı üzerindeki doğrudan etkisini araştırmıştır.

Bir Sonraki Aşama

Bilişsel performans ve beyin organizasyonu karmaşık bir şekilde ilişkili olduğundan dolayı, hafıza gibi fonksiyonların beyin devrelerinden nasıl çıktığını daha iyi anlamak ve yaşlanma sürecinde de bu bilişsel performansı koruyabilmek için yapılabilecek olası müdahaleler gibi daha fazla konuda, ayrıntılı bir şekilde araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Profesör Feng ve ekibi, yakın zamanda çayın ve çaydaki biyoaktif bileşiklerin bilişsel gerileme üzerindeki etkilerini incelemeyi planlamaktadırlar.

Çay içmek beyin sağlığına iyi gelebilir

Yaklaşık 25 yıl boyunca haftada 4 defa çay içen bireylerin beyin fonksiyonlarının daha etkin olduğu belirlendi

Essex ve Cambridge üniversitelerinin iş birliğiyle çay içmenin faydalarına yönelik yürütülen çalışmada NUS araştırmacıları, 60 yaş ve üzeri 36 yetişkinin nörolojik görüntüleme verilerini analiz etti.

Araştırmacılar katılımcıların çay tüketimine ek olarak sağlık, yaşam biçimi ve psikolojik sağlık gibi faktörleri de değerlendirdi.

Sonuçları Aging adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, yaklaşık 25 yıl boyunca haftada en az 4 defa yeşil, oolong veya siyah çay tüketen katılımcıların çay içmeyenlere göre beyin bölgelerinin “daha etkin bir şekilde birbirine bağlı” olduğunu ortaya koydu.

NUS Yong Loo Lin Tıp Fakültesi Psikolojik Tıp Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan araştırma ekibinin lideri Feng Lei, “Elde ettiğimiz sonuçlar çay içmenin beyin yapısına olumlu katkı sunduğuna dair ilk kanıtları ortaya koruyor ve düzenli çay içmenin beyin organizasyonunda yaşa bağlı gerilemeye karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor” dedi.

Dr. Feng işlevsel beyin bölgelerinin önemini açıklamak için beyin işlevselliğini otoyolla karşılaştırdı.

“Örnek olarak otoyol trafiği benzetmesini ele alalım” diyen Dr. Feng, sözlerini şöyle sürdürdü:

Beyin bölgelerini varmak istediğiniz destinasyonlar, yolları da beyin bölgeleri arasındaki bağlantılar olarak düşünün. Yol sistemi daha iyi organize edildiğinde, araçların ve yolcuların hareketi daha verimli hale gelir ve daha az kaynak kullanılır. Benzer şekilde, beyin bölgeleri arasındaki bağlantılar daha fazla yapılandırıldığında, bilgi işleme süreci daha verimli şekilde gerçekleştirilebilir.

Çay tüketimiyle genel insan sağlığı arasındaki bağlantılara ilişkin bulguları daha önce yayımlayan Dr. Feng, “Beyin ağına ilişkin mevcut bulgularımız önceki bulguları dolaylı olarak destekliyor ve düzenli çay içmenin olumlu etkilerinin, bölgeler arası bağlantı bozukluklarının önlenmesiyle gelişmiş beyin organizasyonunun bir sonucu olduğunu gösteriyor” dedi.

Araştırma ekibi gelecekte çayın ve çaydaki biyoaktif bileşiklerin bilişsel gerileme üzerindeki etkisini incelemeyi planlıyor.

Harvard Tıp Fakültesi’ne göre çay tüketiminin ve özellikle de yeşil çayın, beyin sağlığına iyi gelmesine ilaveten kalp hastalığı, kanser ve diyabet riskinin düşük olmasıyla da bağlantısı bulunuyor.

Kaynak:.indyturk.com

Yaşam Haberleri