Journal of Diabetes Research'te yayınlanan araştırma, tarçın çayının postprandiyal kan şekerini 30 dakika içinde düşürebildiğini buldu.
Tarçın çayı doğal yöntemlerle sağlıklı kalma yöntemlerinden birisi olarak kullanılır. Günün her saati tüketebileceğiniz çay herhangi bir alerjen etkiye sahip değildir. Genellikle tarçın çayının yemeklerden önce, aç karnına içilmesi önerilir. Eğer sabah içmeyi tercih etmiyorsanız gece yatmadan önce tarçın çayı içebilirsiniz. Bu şekilde tüketilen tarçın çayının migren ağrısına iyi geldiği bilinir. Tarçın çayının tüketim zamanından ziyade miktarı önemlidir. Günde bir bardak tarçın çayının içilmesi vücut açısından yeterlidir. Emziren annelerin tarçın çayı içmesi tavsiye edilmez. Ayrıca, hamilelikte de uzman hekim bilgisi olmadan tarçın çayı tüketilmemelidir.
Diyabet, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan yetersiz insülin üretiminden kaynaklanıyor. Kan şekerinin yükselmesi çok çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Kan şekerini düşürmek ve dengelemek için sağlıklı beslenmenin önemi her fırsatta belirtiliyor. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklerle dolu bir baharat, kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olabiliyor.
ARAŞTIRMADA 30 KİŞİ İNCELENDİ
Journal of Diabetes Research'te yayınlanan araştırma, tarçın çayının postprandiyal kan şekerini 30 dakika içinde düşürebildiğini buldu. Farkında değilseniz, tokluk kan şekeri, yemekten sonraki dört saate kadar olan sürede kan dolaşımınızdaki kan şekeri konsantrasyonunun bir ölçümüdür. Ortalama postprandial kan glukoz seviyeleri, kan şekeri kontrolünde önemli bir faktör olarak kabul edilir.
Araştırmacılar, tarçın çayının bu kan şekeri ölçümü üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırmak için yaşları 20 ile 53 arasında değişen, diyabetik olmayan 30 yetişkini inceledi. Gönüllüler rastgele iki gruba ayrıldı. Biri kontrol grubuydu, diğeri ise tatlı sıcak içeceğin tadını çıkardı. Ayrıca, katılımcılardan müdahaleden bir gün önce tarçın almamaları istendi.
KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNDE ÖNEMLİ BİR AZALMA GÖRÜLDÜ
Hem kontrol hem de tarçın grubunda her katılımcıdan 30 dakika, 60 dakika, 90 dakika ve 120 dakika sonra kan örnekleri alındı. Bulgular, tarçın tozunun tüketimden 30 dakika sonra postprandial kan şekeri seviyelerinde "önemli bir azalma" sağladığı görüldü. Bu araştırma sadece şeker hastalığı olmayan insanlara odaklanırken , diğer çalışmalar da tarçın ve kan şekeri seviyeleri arasındaki umut verici bağlantıyı fark etti.
Örneğin, Archives of Biochemistry and Biophysics dergisinde yayınlanan araştırma da bu faydayı vurguladı.
Tarçın Çayının 10 Faydası
Kan dolaşımını hızlandırır.
Sindirim sistemini düzenler.
Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler.
Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır.
Kolesterol düzeylerinin dengede tutulmasını sağlar.
Kan şekerini düzenleyici etkisiyle ön plana çıkan tarçın çayı, şeker krizi sonucu oluşan el ve ayak titremelerini engellemeye yardımcı olur.
İçeriğindeki yüksek antioksidan bileşenler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser hücresi oluşumunu engellemesi ve oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemesi tarçın çayı faydaları arasında yer alır.
Hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar.
Diş eti hastalıklarına karşı tedavi edici bir etkiye sahip olan tarçın çayı diş çürüğü oluşumunu da engeller.
İçeriğinde yer alan sinamik aldehit bileşeni, pıhtılaşmayı önleyici etki gösterir. Bu özelliği sayesinde tarçın çayı iltihaplanmayı da önler.
Tarçın Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Farklı bitki ve meyvelerle karıştırılarak etkisi daha da arttırılan tarçın çayı günün her saati içilebilir.
Herhangi bir alerjen etkiye sahip olmayan çayın etkisini arttırmak için genellikle aç karnına kahvaltıdan ve yemeklerden öne içilmesi önerilir.
İştahı baskılayıcı polifenol içeren tarçın çayı aç karnına tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı olur.
Gece yatmadan yarım saat önce tüketilen tarçın çayının migren ağrısını geçirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ayrıca sakinleştirici etkisinden dolayı uyuma güçlüğü çekenlere faydalı olabilir.
Soğuk algınlıklarının artış gösterdiği kış aylarında yüksek C vitamini kaynağı olan limon ile birlikte tüketilmesi enfeksiyon riskini minimuma indirir.
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?
Bitkinin çayını hazırlamak için oldukça farkı yöntemler kullanılabilir. Geleneksel bitki çayı demleme yöntemleri kullanılsa da içerisinde kullanılacak bitkileri belirleyebilirsiniz.
Tarçın çayı için toz tarçın veya tarçın çubuklarını tercih edebilirsiniz.
Toz tarçın ile çayı hazırlamak isterseniz öncelikle sıcak su kaynatmalı ve kaynayan suyu bir bardağa dökmelisiniz.
Su kaynadıktan sonra demliğe 1 veya 2 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek demlemeye bırakmalısınız.
2-3 dakika dem alan çayı ocaktan alıp bardağa koyarak servis edebilirsiniz.
Çubuk tarçın ile çay yapacaksanız yine aynı şekilde 1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içerisine 1 çubuk tarçın ilave ederek demlemeye bırakmalısınız.
Çay 2-3 dakika dem aldıktan sonra tüketebilirsiniz.
Tarçın çayı su ile demlenebildiği gibi süt gibi tatlandırıcılar ile de demlenen çeşitleri vardır.
Çayı demlerken izlenecek metotlar aynı olmakla birlikte sadece su yerine süt tercih etmeniz gerekir.
YAPILAN FARKLI ARAŞTIRMALAR TARÇININ FAYDASINI DESTEKLİYOR
2007'de yapılan bir araştırma, bir porsiyon sütlaçla birlikte altı gram tarçın tüketmenin midenin boşalmasını yavaşlattığını ve ardından kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri azalttığını buldu. Dahası, araştırma, tarçının tip 2 diyabetli kişilerin glikoz ve lipid profillerini iyileştirdiği sonucuna vardı. Ayrıca, Annals of Family Medicine dergisindeki 10 çalışmanın gözden geçirilmesi , günlük tarçın almanın yaklaşık dört ila 18 hafta içinde kan şekeri düzeylerini "önemli ölçüde" düşürdüğünü buldu.
DİYABET BELİRTİLERİ NEDİR?
Normalden daha fazla işemek (özellikle geceleri)
Her zaman susamış hissetmek
Çok yorgun hissetmek
Kasıtsız kilo kaybı
Penisinizin veya vajinanızın etrafında kaşıntı veya pamukçuk olması
Yavaş iyileşen kesikler veya yaralar
Bulanık görüş