Arancini Nedir? Arancini Nasıl Yapılır?

Arancini, İtalya'nın Sicilya bölgesine özgü olan ve risotto ile yapılan kızarmış toplardır. Hem dış katmanının çıtır çıtır oluşu hem de lezzetli iç dolgusuyla çok sevilen bir tatlıdır. Aynı zamanda pirinç topları olarak da adlandırılır. İşte arancini tarifi...

"Arancini" terimi, İtalyanca'da "küçük portakallar" anlamına gelir. Bu, bir kıtlık yemeği olarak bilinen ve tüm dünyada hem atıştırmalık hem de ana yemek olarak tüketilen bir yiyecektir. İtalya'nın Sicilya Adası'nda, Arap egemenliği döneminde, yani 10. yüzyılda ortaya çıktığı bilinmektedir. Araplar, sıkça pirinç tüketirler ve bu da yemeğin ortaya çıkmasında büyük bir etkendir.

Adaya bir tahıl gemisinin gelmesiyle birlikte, kıtlığın biraz hafiflediği söylenir ve bu nedenle Sicilya'da 13 Aralık günü bayram olarak kutlanır ve o gün arancini yenir. Genellikle Güney İtalya'da sokak arabalarında satılmaktadır. İtalyan mutfağının eşsiz lezzeti, aranciniyi sofralarımıza kadar taşır. Peki, arancini nasıl yapılır? İşte arancini tarifi ve yapım aşamaları...

Arancini Topları Tarifi

Arancini, içerisinde kıyma, bezelye, peynir, mantar, ıspanak gibi çeşitli dolgular bulunan farklı türleriyle de mevcuttur ve artık dünya genelinde tanınan ve ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan bir yemektir...

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı arabario pirinci
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 litre tavuk suyu
  • 150 gr parmesan peyniri
  • 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
  • 150 gr top mozzarella
  • Tuz

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

Kaplama için

  • 1 su bardağı un
  • 3 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış
  • 1 su bardağı galeta unu

Yapılışı:

Öncelikle kuru soğanı ince ince doğrayın. Yapışmaz bir tavaya zeytinyağını dökün soğanı ve sarımsağı kavurun. Daha sonra pirinci ekleyip karıştırın. Tavuk suyunu kepçe yardımıyla risotto mantığıyla azar azar çektirerek ekleyin. Bu şekilde pirinç pişene kadar devam edin. Parmesan peyniri ve limon kabuğu rendesini ilave ederek soğumaya bırakın. Soğuyan risottolar ile ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Ortasına mozerella parçası koyup yuvarlak forma getirin. Un, çırpılmış yumurta ve galeta ununu ayrı kaplara koyarak hazırlanan topları önce una sonra yumurtaya en son ise galeta ununa bulayın. Kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın. Kızaran topları havlu kağıda çıkarıp yağın çekmesini sağlayın. Sıcak olarak servis edin.

Yaşam Haberleri