Ama ara sıra dikkatiniz dağılıyor ve kendinizi gaz ışını kontrol etmek için aşağıya bakarken buluyorsunuz. Peki gaz ışığınız yandığında gerçekten ne kadar süre araba kullanabilirsiniz?
Evrensel bir cevap yok. Bir süre boşta yol alabilmeniz arabanızın marka ve modeline, yakıt verimliliğine ve hızınıza bağlıdır.
YAKIT UYARI IŞIĞI YANDIKTAN SONRA KAÇ KM YOL GİDİLİR?
Araba hareket ederken gösterge panelinde sarı bir ikaz lambası yanması durumu yakıtın azaldığını göstermektedir. Böyle bir durumda sürücüler Yakıt Uyarı Işığı Yandıktan Sonra Kaç Km Gidilir şeklinde düşünmektedir. Yeni yeni araç kullanmaya başlayan kişiler için bu durum oldukça korku dolu anlara sebep olabilmektedir. Araçlarda yakıt ikaz lambası yandıktan sonra tahmin edilenden daha uzun gitmek mümkündür.
YAKIT UYARI IŞIĞININ YANMASINDAN SONRA NE KADAR YOL GİDİLEBİLMEKTEDİR?
Yakıt ikaz lambası yandıktan sonra ne kadar daha gidilebileceği aracın marka ve modeline göre farklılık göstermektedir. Ancak ikaz lambası yandıktan sonra ortalama 30 ile 50 km arasında yol gitmek mümkündür. Bu nedenle araç yakıt lambası yandıktan sonra panik yapmaya gerek yoktur. Fakat yakıt ikaz lambası yandıktan sonra en yakın benzin istasyonuna giderek benzin almanız doğru bir hareket olacaktır.
Daha küçük model araçlarda ikaz lambası yandıktan sonra daha uzun yol gitmek mümkündür. Böyle araçlarda ortalama 80 ile 115 km yol gidilebilmektedir. Fakat büyük model araçlarda yakıt ikaz lambası yandıktan sonra en fazla 35 ile 80 km arasında gidilebilmektedir. Bazı araçlarda yakıt tasarrufu bulunmaktadır. Bu tarz kamyonlarda yakıt ikaz lambası yandıktan sonra 100 km yol gitmek mümkün olur.
YAKIT LAMBASI YANDIKTAN SONRA ARACI SÜRMEYE DEVAM ETMEK DOĞRU MUDUR?
Böyle bir durum ile karşılaşmanız halinde panik yapmadan bir benzin istasyonunuza doğru aracı sürmeniz gerekir. Ancak aracınızda iyi bir yakıtınız bulunması çok önemlidir. Böyle bir durumda uzun süre aracı sürmeniz halinde yakıt tamamen biterek mahsur kalmanız gibi can sıkıcı durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Araçlarda kaliteli yakıt kullanılmadığı zaman yakıt tankında zaman içerisinde bir takım bozulmalar olabilmektedir. Korozyon bu gibi bozulmaların başında gelir. Yakıt tankında bu tarz deformasyonların olması halinde tankın mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Yakıt tankının içinde bulunan bir takım atıklar tank içinde bulunan yakıt azaldığı zaman gün yüzüne çıkarak araçtaki farklı parçalarında bozulmasına sebep olabilmektedir.
YAKIT LAMBASI İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?
Pek çok insan yakıt lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebileceği ile ilgili yanlış bir bilgiye sahiptir. Çoğu arabada yakıt seviyesinin düşmesinin ardından ne kadar yol gidilebileceği ile ilgili gösterge yer almaktadır. Ancak bu göstergelerin gösterdiğinden daha uzun yol da gitmek mümkündür.
Yakıt ikaz lambasının yanmasının ardından arabayı sürmeye devam etmek motorun anormal bir şekilde ateşlenmesine neden olmaktadır. Bu durum arabada katalitik konventörün arızalanmasına neden olabilmektedir. Böyle bir durum olduğu zaman en kısa sürede araca yakıt eklenmesi gerekmektedir.
BENZİN LAMBASINDAN SONRA KAÇ KM GİDİLEBİLİR?
Benzin lambasının yanmasının ardından belli bir süre araç sürülmeye devam edilebilmektedir. Bu uyarı lambası aslında benzinin bittiğini değil azaldığını göstermektedir. Bu uyarı lambası araca mümkün olan en kısa sürede benzin alınması için sürücüyü uyarmaktadır.
Bu iyi bir tampon gibi görünse de, gaz ışığını göz ardı etme izni olmamalıdır. Benzininiz azken araç kullanmak, daha az gazla daha sıcak çalışması gereken yakıt pompanıza potansiyel olarak zarar verebilir. Düşük bir depo, yakıt filtresine daha fazla pislik taşımaya da başlayabilir . Tüm bu risk, neredeyse boş bir depoyla ne kadar sık araç kullanırsanız o kadar artar. En kötü durumda? Arabanızın motorunu durdurabilir veya zarar verebilirsiniz.
Ve hayır, arabanızı haftalarca boşta bırakmayı planlıyorsanız ışığı görmezden gelmek iyi bir fikir değildir. Arabanızı depoda tutarken deponun dolu olması en iyisidir . Bu, depoda nem birikmesini zorlaştırarak aracınızın yakıt enjeksiyon sistemine zarar verebilir.
SONUÇ OLARAK? Deponuz boşsa en kısa sürede doldurun. Birkaç mil içinde bir benzin istasyonuna ulaşamazsanız, güvenli olduğunda kenara çekip yardım çağırmayı düşünebilirsiniz.