Arkeologlar, 7.000 yıl önce Kuveyt'te bulunan, uzun başlı, uzaylı görünümlü garip heykeller ortaya çıkararak, Arap Yarımadası'ndaki en eski yerleşim yerlerinden birinin kökeni ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edindi.
Heykellerin bulunduğu Bahra 1 alanı, 2009'dan bu yana Arabistan'daki antik Taş Devri toplumlarına ilişkin araştırmaların odak noktası oldu. Bölgede yapılan kazılarda, Mezopotamya'dan Anadolu'ya ve Arap Yarımadası'na kadar uzanan Ubeyd kültürü hakkında önemli bulgular elde edildi.
Son kazılarda, birkaç küçük ama ince işçilikle yapılmış kil başlar ortaya çıkarıldı. Bunlar, uzun kafatasları, eğik gözleri ve düz burunlarıyla uzaylıya benzetildi. Araştırmacılar, bu özelliklerin Ubeyd kültüründen gelen figürlerin karakteristiği olduğunu belirtti.
KÖRFEZ BÖLGESİNDE İLK KEŞİF
Kazı çalışmalarına katılan Varşova Üniversitesi arkeologları, benzer kil başların daha önce Mezopotamya'da bulunduğunu, ancak Bahra 1 keşfinin Körfez bölgesinde ilk keşif olduğunu söyledi.
Arkeolog Piotr Bieliński, "Varlığı, bu antik toplumun insanları için taşıdığı sembolik veya muhtemelen ritüelistik değer hakkında ilginç soruları gündeme getiriyor" dedi.
Buluntu aynı zamanda bölgede üretilen çanak çömleklerin ölçeği ve türü hakkında da daha fazla bilgi sağlıyor. Daha büyük bir Arap bölgesinde iki tür çanak çömlek kullanılıyordu. Biri Mezopotamya'dan ithal edilen Ubeyd çanak çömlekleriydi ve ikincisi ise Kaba Kırmızı Seramik adı verilen yerel bir çanak çömlekti.
İkincisinin Körfez bölgesinde yerel olarak üretildiği bilinmekle birlikte, gerçek üretim yerleri bilinmiyordu.
EN ESKİ SERAMİK ÜRETİM ALANI
Bahra 1 sahasında yapılan son kazılar sonucunda, günümüz Kuveyt yakınlarında Kaba Kırmızı Seramik üretimine dair pişirilmemiş kil kaplar şeklinde kesin kanıtlar elde edildi. Arkeologlar, son kazıların Bahra 1'in, Körfez bölgesindeki bilinen en eski seramik üretim alanı olduğunu doğruladığını söylüyor.
Bazı kapların yapımı sırasında eklenen bitki parçalarının analizi, Arap Yarımadası'nın çevresel tarihi hakkında da fikir verebilir. Bu tür organik izlere hem Ubeyd seramiklerinin hem de Kaba Kırmızı Seramiklerin kilinde gömülü olarak rastlanmıştır.