Antibiyotik kullanımını azaltmak için akçaağaç şurubu mucize çözüm olabilir

McGill Üniversitesi araştırmacılarının laboratuvar deneylerine göre, yoğunlaştırılmış akçaağaç şurubu özütü hastalığa neden olan bakterileri antibiyotiklere karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Bulgular, akçaağaç şurubu özütünün yaygın antibiyotiklerle birleştirilmesinin mikropların duyarlılığını artırabileceğini ve bu nedenle antibiyotik kullanımının azaltılabileceğini düşündürmektedir. Antibiyotiklerin aşırı kullanımı, dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen ilaca dirençli bakterilerin ortaya çıkmasını teşvik ediyor.

Prof. Dr. McGill Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Nathalie Tufenkji, esas olarak fenolik bileşiklerden oluşan konsantre bir akçaağaç şurubu özütü hazırladı. Kuzey Amerika akçaağaç ağacının özsuyunun yoğunlaştırılmasıyla elde edilen akçaağaç şurubu, fenolik bileşikler açısından zengin bir kaynaktır.

ÇALIŞMALAR ANTİBİYOTİK KULLANIMININ AZALTILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜRMEKTEDİR

Araştırmacılar, özütün etkisini laboratuvarda, E. coli ve Proteus mirabilis (idrar yolu enfeksiyonunun yaygın bir nedeni) de dahil olmak üzere enfeksiyonlara neden olan belirli bakteri türleri üzerinde test ettiler. Özütün tek başına bakterilerle mücadelede çok az etkili olduğu görüldü.

Ancak akçaağaç şurubu özütü antibiyotiklerle birlikte uygulandığında özellikle etkili oldu. Ekstraktın ayrıca, kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonları gibi tedavisi zor enfeksiyonlarda yaygın olan biyofilm olarak bilinen dirençli bakteri topluluklarını yok etmede antibiyotiklerle sinerjik olarak etki ettiği görüldü.

Tufenkji, "İnsanlar üzerinde nasıl bir etki yaratacağını söyleyebilmemiz için önce canlı organizmalar üzerinde in vivo testler ve ardından klinik deneyler yapmamız gerekecek" diyor. "Ancak bulgular antibiyotik kullanımını azaltmak için potansiyel olarak basit ve etkili bir yaklaşım olduğunu gösteriyor." "Akçaağaç şurubu özütünün, örneğin, antibiyotik kapsüllerine dahil edildiğini görebiliyorum."

Bilim insanları ayrıca özütün bakteri genlerinin ifadesini etkilediğini, antibiyotik direnci ve virülansla ilişkili bir dizi geni baskıladığını buldu.

Çalışmada kullanılan tüm akçaağaç şurubu örnekleri Montreal'deki yerel pazarlardan satın alındı ​​ve daha sonra fenol açısından zengin bir özüt üretmek için bir dizi adım içeren her deneyin başlangıcına kadar donduruldu. Ayrıca kızılcık türevlerinin de etkileri incelendi.

Yaşam Haberleri