Ankara'nın Çubuk ilçesinde ramazan öncesinde bir araya gelen kadınlar, imece usulü döşeme ekmeği yaparak geleneklerini yaşatıyor.
Yukarı Çavundur Mahallesi’nde sabahın erken saatlerinde toplanan kadınlar, hamur yoğurup ekmek için hazırlık yapıyor. Günler öncesinden sıraya yazılan mahalle sakinleri, sırası geldiğinde odunları fırına taşıyarak ateşi yakıyor. Kadınlar, odun ateşinde döşeme ekmeği ve yöresel pideler pişirerek misafirlerine ikram ediyor.
Ev kadını Firdevs Sönmez, ramazan öncesi tüm kadınların bir araya gelerek hazırlık yaptığını belirterek, "Bir çuval undan ekmek yapıyoruz ve tüm ramazan boyunca tüketiyoruz. Hamuru, patates ve torba yoğurdunun suyu ile yoğuruyoruz. Komşular birbirine yardım ederek ekmeği hazırlıyor." dedi.
Mahalle sakinlerinden Kevser Erkoçoğlu ise ekmeğin tamamen dayanışma içinde yapıldığını ifade ederek, "Biri hamuru yoğurur, diğeri küreğe verir, bir başkası fırına bırakır. Herkes ihtiyacına göre un miktarını belirler." diye konuştu.
Yoğun talep nedeniyle ekmek sırası oluşturduklarını belirten Deniz Yeni, "Bir kişinin ekmeği 3-4 saatte pişiyor, bu yüzden önceden isim yazdırıyoruz." dedi.
Geleneklerini sürdürdüklerini vurgulayan Esma Sönmez ise "Bu ekmek derin dondurucuda saklanır, çıkarınca taptaze olur. Özellikle tost yapmak için çok uygundur." ifadelerini kullandı.