Altından Daha Değerli! Gramı 160 Bin TL'ye Satıldı

Soyu tükenmiş Yeni Zelanda huia kuşuna ait nadir ve çok değerli bir tüy, küçük bir servete satıldı. Bu, onu şimdiye kadar açık artırmada satılan dünyanın en pahalı tüyü haline getirdi.

Soyu tükenmiş olan Yeni Zelanda Huia kuşunun nadir ve son derece değerli bir tüyü, 28.365 ABD doları karşılığında satıldı. Bu durum, tüyü şimdiye kadar açık artırmada satılan en pahalı tüy yaparak değerini altının üstüne çıkardı.

Huia kuşuna ait bu tüyün fiyatının 2.000 ila 3.000 dolar arasında olacağı öngörülüyordu. Ancak satış fiyatı, bu ilk tahminleri önemli ölçüde aşarak rekor bir seviyeye ulaştı.

Pazartesi günkü satışa kadar önceki rekor satış, 2010 yılında 8 bin 400 dolara satılan başka bir huia tüyüydü.

Gold Broker'ın son rakamlarına göre tüyün ağırlığı yaklaşık 9 gram ve bu da onu altından çok daha değerli kılıyor.

Tüy gram başına 5 bin 169 dolara satıldı, altının gramı ise 127 dolar.

Huia, güzel ötüşüyle, ağırlıklı olarak siyah parlak tüyleriyle ve uçlarındaki beyaz uzun kuyruk tüyleriyle tanınan Yeni Zelanda'nın wattlebird türlerinin en büyüğüydü. Bir huia'nın teyit edilen son görüşü 1907'deydi, ancak 1920'lere kadar hala hayatta olduklarına inanılıyor.

KRAL 5'İNCİ GEORGE SAYESİNDE POPÜLER OLDU

Kolonileşmeden önce, huia tüyleri Maoriler için çok değerli nesnelerdi. Rangatira (şefler) ve whanau, toplum içindeki statülerini vurgulamak için huia kuşunun kuyruğundan alınma tüyler takarlardı.

Tüyler zaman içinde Britanya'da popüler hale geldi. Bu gelişmede dönemin York Dükü olan Kral 5'inci George'un, 1901'de yaptığı Yeni Zelanda ziyareti sırasında şapkasında bir huia kuyruğu tüyüyle görüntülenmesi etkili oldu.

Dük'ün fotoğraflarının kamuoyunda yaygınlaşması, huia tüylerine olan talebi artırdı. Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık'ta herkes bir huia tüyü sahibi olmak için yarışmaya başladı. Zaten nadir bulunan kuşların neslinin tükenmesinde bu çılgınlık da etkili oldu.

Yaşam Haberleri