Albert Einstein’ın 1902 yılında yazdığı mektuplar, ilk eşi Mileva Maric’le olan ilişkisini ve gizli kızı Lieserl’i anlattığı ortaya çıktı. Einstein, kızının hastalık nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğini belirtirken "Kızıl hastalığı genellikle geride kalıcı izler bırakır" diyerek, küçük kızının durumuna duyduğu üzüntüyü dile getirdiği belirtildi.
GİZLİ TUTMAK İSTEMİŞLER
Lieserl’in, Como Gölü’ndeki bir konaklama sırasında doğduğuna inanılırken çiftin ailesinin çocuğu gizli tutmayı tercih ettiği belirtildi.
Einstein, mektuplarında kızının sağlığı ve fiziksel özellikleriyle ilgili sorular sorarak, baba olmanın gururunu taşıdığı, dolayısıyla da "Ne tür küçük gözleri var? İkimizden hangisine daha çok benziyor?" gibi ifadeler kullandığı belirtildi.
(Einstein ve eşi Mileva)
EİNSTEİN’DAN MİLEVA’YA DUYGUSAL MEKTUPLAR
Einstein, Mileva’yla Como Gölü’ndeki tatilini anlatırken, duygusal bir dil kullandığı belirtildi. "Sabahlığına sarınabileceğimizi düşünüyorum" diyerek, ilişkilerinin samimi ve bazen esprili doğasını gözler önüne serdiği aktarıldı.
Mektuplarda Bilimsel Düşünceler yer aldı
Mektuplarda Einstein, bilimsel kariyerinin başlangıç dönemine dair ipuçları verirken 1898’den 1903’e kadar yazdığı 43 mektupta, fizik ve matematikle ilgili ilk düşüncelerini paylaşarak, bilime olan tutkusunu ve sorgulayıcı tavrını ortaya koydu. Bir mektubunda "Radyasyonla ilgili düşüncelerim biraz daha sağlam bir zemine oturmaya başlıyor" diyerek, gelecekteki devrim niteliğindeki buluşlarının temellerini attığı ifade edildi. Bir diğer mektubunda ise "Hareketli cisimlerin elektrodinamiğinin doğru olmadığına giderek daha fazla ikna oluyorum" şeklinde ifadelerle, bilimsel teorilerini şekillendirdi.
MEKTUPLAR, 1 MİLYON STERLİN DEĞERİNDE
Einstein’ın bu aşk mektuplarının Londra’daki ünlü Christie's müzayedesinde satışa sunulduğu belirtildi. 1 milyon sterline kadar bir değeri olduğu tahmin edilen bu mektupların Einstein’ın kişisel hayatına dair önemli bir pencere açmakla kalmadığı aynı zamanda bilimsel düşüncelerinin şekillendiği dönemi de gözler önüne serdiği belirtildi.
(Mektuplar Einstein'ın ve ailesinin yaşamına ışık tutuyor)
EİNSTEİN VE MİLEVA'NIN İLİŞKİSİ: BİR AŞKIN BAŞLANGICI VE SONU
Einstein ve Mileva, Zürih Politeknik'teki ilk yıllarında tanıştılar. Mileva, Einstein'dan üç yaş büyük bir Sırp’tı ve ilk mektupları oldukça resmi bir üslupla yazılmıştı. Zamanla, ilişkileri derinleşti ancak Einstein’ın annesinin bu ilişkiye karşı olan olumsuz tutumu, çiftin aşkını zorlaştırdı. Einstein, annesinin "Geleceğini mahvediyorsun, bu kadın iyi bir aileye giremez" şeklindeki uyarılarına rağmen, Mileva ile evlenebilmek için 1901 yılı başında öğretmenlik pozisyonlarına başvurdu.
1903 yılında evlenen çift, ilk çocukları Lieserl’in doğumuyla büyük bir sevinç yaşadı. Ancak Lieserl’in hastalığı ve ölümünün ardından, çiftin ilişkisi giderek daha karmaşık bir hale geldi. 1919’da boşanan Einstein, boşanma anlaşmasına göre, kazandığı Nobel Ödülü’nü Mileva’ya verdi.