KENDİNİZLE YÜKSEK SESLE KONUŞMANIZ NORMAL Mİ, DEĞİL Mİ?
Akıllı biriyle konuşmak istiyorsanız kendinizle konuşun. Ve kendi kendime değil, yüksek sesle. Psikologlar bu tür iletişimin çok faydalı olabileceğini söylüyor. İşte nedeni.
SORUNLARI ÇÖZMENİZ DAHA KOLAY
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Gary Lupyan, "Kendinizle yüksek sesle konuşmak tamamen normal ve hatta faydalıdır" diyor. "Bu, sorunları ve karmaşık sorunları çözmeyi kolaylaştırıyor."
Uzman kelimelerin gücünü açıkça hafife aldığımızı kanıtladı. Deneyinde gönüllülere bir dizi rastgele fotoğraf gösterdi ve onlardan çatal gibi pek dikkat çekici olmayan çeşitli nesneleri bulmalarını istedi. İnsanların bir nesnenin adını yüksek sesle söylediğinde onu çok daha hızlı buldukları ortaya çıktı.
Yüksek sesle konuşmak, arama yaparken öğenin görsel görüntüsünün zihninizde aktif kalmasına yardımcı olur.
Bu nedenle, bir dahaki sefere anahtar aramak için dairenin içinde koşturduğunuzda, yüksek sesle "anahtarlar, anahtarlar, anahtarlar" diye tekrarlamayı deneyin belki onları daha hızlı bulacaksınız.
BU DAHA DA MOTİVE EDİYOR
“Ben en çekici ve çekiciyim, bütün erkekler benden gerçekten hoşlanıyor. Benim için deli oluyorlar,” diye tekrarladı kitabın kahramanı…
Bugün buna akıllı kelime "onaylama" deniyor. Olumlu bir tutum yaratan, sizi motive eden ve başarıya hazırlayan kendi kendine hipnoz.
Tahran Üniversitesinin basketbol öğrencilerinin katılımıyla yaptığı bir araştırma şunu gösterdi: Sporcular hareketlerini teşvik edici veya öğretici bir şekilde yüksek sesle söylediklerinde daha iyi performans gösterdiler ve pasları daha hızlı ve daha isabetliydi.
Uzman "Kendi kendinize konuşmak, göreve odaklanmanıza ve ne zaman vites değiştirmeniz gerektiğini bilmenize yardımcı olur" diyor.
STRESLE BAŞ ETMEYE YARDIMCI OLUR
Kişi kaygı, stres yaşadığında ya da yeni ve korkutucu bir şeyle karşılaştığında kendi kendine konuşmaya daha yatkın oluyor. Deneyimlerimi çözmek ve anlamak istiyorum ve kendimle diyalog buna yardımcı oluyor.
Terapist bu gibi durumlarda yüksek sesle tekrarlamayı tavsiye ediyor:
"Bunun üstesinden gelmek için ihtiyacım olan her şeye sahibim";
"Ben iyiyim. Gerçekten korkutucu ama tehlikede değilim”;
“Bu sonsuza kadar sürmeyecek. Evet, kendimi kötü hissediyorum ama güvendeyim."
"Kaygılı düşünceler kolaylıkla mantığı geçersiz kılabilir, ancak bu ifadeleri sözlü olarak ifade etmek yardımcı olur. Özellikle güçlü duygular yaşadığınız durumlarda” diye açıklıyor terapist.
YALNIZLIK DUYGULARIYLA BAŞ ETMEYİ KOLAYLAŞTIRIR
Kendimizi sosyal izolasyon içinde bulduğumuz durumlar vardır. Bu bir salgın sırasında oldu. Bu aynı zamanda hastalık sırasında da olur. Genç annelerde sosyal izolasyon, kadının tek muhatabının dişsiz bir bebek haline gelmesiyle ortaya çıkıyor.
Ancak yalnızlık moral bozucudur ve bazen sizi depresyona sokar. Ve burası, iç diyalogların çok yardımcı olduğu yerdir. Bu arada başka bir araştırma gösterdi. Ailede sadece çocukların kendileriyle veya hayali bir arkadaşla iletişim kurma olasılıklarının erkek veya kız kardeşleri olanlara göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
“Yüksek sesle şikayet etmek bir rahatlama işlevi görebilir. Ve kendinizi hemen daha iyi hissedeceksiniz” diyor uzman.
Ayrıca bu, duygularınızı sevdiklerinize kavga ve çatışma olmadan aktarmanın başka bir yoludur.
“Eşime gerçekten kızgın ya da üzgün olduğumu göstermek için kendi kendime yüksek sesle konuşabilirim. Kendi kendime konuşuyorum ama onun bunu duyacağını ve sözlerime yanıt verebileceğini biliyorum,” diye anlatıyor uzman.
DAHA BİLİNÇLİ OLURSUN
Duygularınızı anlayıp düzenleyebilmeniz çok önemlidir. Kendi kendine diyalogların yararlı olduğu yer burasıdır.
“Her gün binlerce rastgele düşünce aklımıza geliyor. Yüksek sesle konuşmak sizi sakinleştirir ve düşüncelerinizi kontrol etmenize yardımcı olur, farkındalığı teşvik ediyor” diyor terapist .
ÇILGIN GİBİ GÖRÜNMEDEN KENDİNLE NASIL KONUŞULUR?
Yani konuşmaya karar veriyorsunuz ancak yakınınızda her zaman biri var ve onun dürtülerinizi anlaması pek mümkün değil. Deneyimli insanlar kulaklık takmanızı ve telefonda konuşuyormuş gibi davranmanızı tavsiye ediyor.
Fısıldamak yerine konuşabilirsiniz ve eğer yardımı olursa jest bile yapabilirsiniz. Hiç kimse bir hileden şüphelenmeyecek. Ve sonunda konuşacaksınız, belki sakinleşecek, düşüncelerinizi düzene koyacak, hatta iş için yeni fikirler bulacaksınız.