İran devlet medyasının bildirdiğine göre, ahlak polisi tarafından bu hafta başında gözaltına alındıktan sonra komaya giren İranlı kadın dün hayatını kaybetti.
Gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin annesi Müjgan Amini, perşembe günü Radio Farda'ya verdiği röportajda, "Amini'nin salı günü başkent Tahran'da İran'ın zorunlu İslami kıyafet kurallarını uygulayan özel birim olan ahlak polisi tarafından gözaltına alındığını" söyledi. Annesi, Amini'nin tutuklanmasından birkaç saat sonra komaya girdiğini öğrendiklerini ifade etti.
Dün BBC Persian'a röportaj veren anne, "Meleğimi öldürdüler" dedi. Yayınlanan başka bir videoda, ölen kızın hemşireler tarafından hastaneden güllerle uğurlandığı görüldü.
Kalp krizi geçirdiği söylendi
Devlet medyası, polisin, Amini'yi "eğitim ve danışma" merkezine götürdükten sonra kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini'nin ailesi, kadının daha önce herhangi bir sağlık sorunu olmadığı konusunda ısrar ederken, aktivistler polis tarafından dövülmüş olabileceğini iddia etti. Cuma günü, Tahran'da ölüm üzerine dağınık protestolar patlak verirken, İçişleri Bakanlığı "İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından emredildiğini" söylediği bir soruşturma başlattı.
Washington Post'un haberine göre, annesi, İran'ın batısından gelen Kürt bir kadın olan Amini'nin tutuklandığında kardeşiyle birlikte Tahran'ı ziyaret ettiğini söyledi. Kıyafetinde polisin dikkatini çeken şeyin ne olduğu bilinmiyor, ancak kadın Tahran metro istasyonundan çıkar çıkmaz polis tarafından gözaltına alındı.
Annesi, "Oğlum yapmamaları için yalvardı, 'Tahran'da yabancıyız, kimseyi tanımıyoruz, onu götürmeyin' dedi. Ama oğlumu dövdüler ve kızımı aldılar" diye anlattı.
'Hepimiz bu suçun ortağıyız'
Amini'nin hastanede entübe halde çekilen fotoğrafları sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve aktivistlerin, ünlülerin ve reformist siyasi figürlerin öfkeli tepkilerine neden oldu. İran'ın önde gelen film yapımcılarından Asghar Farhadi bir paylaşımında şunları yazdı: "Bu bitmek bilmeyen zulüm karşısında uyuyor numarası yapıyoruz. Hepimiz bu suçun ortağıyız."
Başörtüsü, 1979 devriminden beri kadınlar için zorunlu
Hicap olarak bilinen başörtüsü ve diğer muhafazakâr kıyafetler, İran'da 1979 devriminden bu yana kadınlar için zorunlu hale getirildi. Geçen yıl göreve gelen radikal din adamı Reisi, kıyafet kurallarının sıkı bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu.