Ahbap gönüllüsü nasıl olunur? Başvuru nereden yapılır ve şartlar nelerdir?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli Pazartesi (6 Şubat) sabaha karşı saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük deprem 10 ilde şiddetini hissettirdi. Enkaz altında kalan birçok insan yardım beklerken gönüllü olmak isteyen vatandaşlar da kuruluşları araştırmaya başladı.

Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük deprem ülkemizi acıya boğdu. Binlerce binanın yıkıldığı depremde enkaz altında kalan insanlara yardım etmek için gece gündüz AKUT, AFAD, Türk Kızılay, Ahbap ve gönüllülük esasına dayalı pek çok kurum ve kuruluş var gücüyle çalışıyor. Birçoğumuz uzaktan da olsa desteğimizi göstermek maddi ve manevi yardımda bulunmaya çalışıyoruz.

Bir çok insan yardım için deprem bölgesine akın ederken bir kesimde maddi manevi destek olmaya uğraşıyor. Gönüllü olarak deprem bölgesine gitmek isteyen kişiler kurumları araştırmaya başladı. Ünlü şarkıcı Haluk Levent’in kurucusu ve başkanı olduğu Ahbap Derneği’nde nasıl gönüllü olunur? Nereden ve nasıl başvuru yapılır? ‘Ahbap’ gönüllü olmanın şartları nelerdir?

AHBAP GÖNÜLLÜSÜ NASIL OLUNUR?

Ahbap Ortak Değerlerini kabul ederek, Şehir Ağ Çalışma Grubu tarafından belirlenen kriterlere göre Ahbap Platformu’na kabul edilen her gönüllü ‘Ahbap’ olarak adlandırılır. Ahbap Derneği’nin resmi web sitesinden üye olabilirsiniz.

Üye olmadan önce emin olun bir kurum veya kuruluşta gönüllü olmak, arama kurtarma çalışmalarına katılmak istiyorsanız başvuru yapmadan önce iki kez düşünmenizde fayda var. Zira insanların en zor zamanında 'gönüllü' olarak çalışmak düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir ve bu iş için uygun olmayabilirsiniz.

AHBAP ORTAK ZEMİN ANLAŞMASI

Ahbap Derneği’ne üye olmadan önce gönüllülerin kabul etmesini istedikleri bazı kuralları buluyor. Bu kurallar Ahbap Ortak Zemin Anlaşması adı altında toplanmıştır. Gönüllü olmadan önce anlaşmayı kabul etmeniz gerekiyor.

Ortak Zemin Anlaşması, Ahbap olan kişiden aşağıdaki özelliklere sahip ve bu anlayışta olmasını bekler:

Sevginin peşinde: Berrak bir zeminde, birlik içerisinde, sevginin ve gerçeğin peşinden gider.

Adaletli: Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesidir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adalet ile sağlanır. Ahbap, herkese eşit değil hakkı olduğu şekilde davranır.

Dürüst: Ahbap; kendine ait hakkı bilir, başkalarının haklarını önemser, kandırmaz, yanlış yönlendirmez, hile yapmaz.

Yardımsever: Paylaşımcı ve yardımseverdir. İhtiyaç sahiplerine üretebildiği imkanlar çerçevesinde karşılık beklemeksizin destek olur.

Üretken: Toplumun ve dünyanın iyileştirilmesi için çaba gösterir; akılcı, barışçı çözümler, projeler oluşturur.

Uyumlu, pozitif, şiddetsiz iletişim: Şiddetsiz ve olumlu iletişim kurar, dedikodu yapmaz. Birbirinin fikirlerini saygı ve sükûnetle diler, sorunlara çözüm odaklı yaklaşır, gereksiz kırgınlık ve yılgınlıklara düşmez.

Gelişime açık ve yenilikçi: Kişisel gelişimine azami özen gösterir. Gelişime, değişime, eleştiriye açıktır. Sürekli yenilenir, ilerler.

Doğa ve hayvansever: Doğa ve yeryüzündeki tüm canlılar, yaşamlarının ayrılmaz parçasıdır. Hayvanlara sevgi, yardım ve adalet duygusuyla bakar; doğayı, yaşadığımız çevreyi evini kollar gibi kollar.

Siyasi kimliğinden arınmış: Siyasetle hiçbir bağı yoktur. Ahbap’a siyaseti karıştırmaz, tartışmasına girmez.

Birleştirici: Bizlerle ortak değerlere sahip olan tüm insanlıkla dil, din, ırk, cinsiyet ayırmadan kucaklaşır, yardımlaşır, işbirliği yapar.

Menfaatsiz: Ahbap Platformu’nu kendi çıkarları için kullanmaz, başkalarının çıkarları için kullandırmaz.

Bilimsel: Okur, araştırır, hayatı yakından takip eder, gerçek bilgiyi paylaşır

Çalışkan ve sorumluluk alabilen: Gayret eder, çalışmayı sever, yaptığı her davranışın sonuçlarını üstlenir.

Ahbap Derneği’nde gönüllü olarak çalışmalara yardımcı olabilmek için buraya tıklayarak ‘Ahbap’ olabilirsiniz. Ahbap Derneği hakkında daha çok bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yaşam Haberleri