İtalya'da 2022 yılında başlayıp 2023’ün ilk aylarına kadar süren aşırı kuraklığın ardından son 1,5 yıllık dönemde ise yoğun yağışların etkisini göstermesi, İtalya’nın iklim olaylarından en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu bir kez daha gösterdi.
Ülkenin güneyindeki Sicilya ve Puglia kuraklıktan, kuzeydeki Lombardiya ve Emilia Romagna’da ise aşırı yağışlar ve yol açtığı sellerden etkilenirken bu durum, ülke ekonomisinde önemli yer tutan tarımsal üretime negatif olarak yansıdı.
İtalya Ziraatçılar Derneği (Coldiretti) Milano Sekreteri Paolo Butera, ülkenin kuzeyi ile güneyindeki farklı iklim olaylarına dikkati çekerek "Bu yıl tarım için özellikle zor bir yıldı; yalnızca Lombardiya'da değil; burada hemen hemen tüm ekili ürünlerde yüzde 30-40 kayıplar var, güneyde de farklı sebeplerden dolayı." dedi.
"HEM NİCELİK HEM NİTELİK AÇISINDAN ÇOK DÜŞÜK"
Lombardiya Bölgesi'nde Cervignano d'Adda'da bir çiftlik işleten Gian Enrico Grugni de tarım arazisindeki ürünleri göstererek, "Ağustos ayında hasat etmemiz gereken mısırı, şimdi hasat ediyoruz. Üretim hem nicelik hem de nitelik açısından çok düşük. Ancak yağmur toprağın işlenmesine izin vermedi. Tohum yatakları her zaman suyla doluydu ve ekimler geç yapıldı. Filizlenen bitkiler aşırı yağışlardan zarar gördü." ifadelerini kullandı.
"MAKİNELERLE TARLALARA GİRMEKTE ZORLANIYORUZ"
Grugni, 2022'deki sert kuraklığı ve 2023'teki dolu fırtınalarını anımsatarak, bu yıl da aşırı yağmurlara maruz kaldıklarını anlattı
Lombardiya Bölgesi'nden de geçen Po nehrinin kıyısında çiftçilik yapan Marco Curtarelli de "Bugün sadece ürünün sağlıklı olup olmadığıyla ilgili sorunlarla değil, aynı zamanda tarlada yaptığımız işin zorluklarıyla da uğraşmak zorundayız çünkü topraklar yağışlar nedeniyle çok ıslak ve ürünü hasat edip toplama merkezlerine götürebilmek için makinelerle tarlalara girmekte zorlanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Curtarelli, ocak ayından bu yana 1680 milimetre yağış düştüğü bilgisini vererek aşırı yağış nedeniyle ektikleri mısırların bazılarının kırıldığını aktardı.
Curtarelli, "Bu yıl, hem çeşitli tahıl üretimlerinde hem de mısır ve soya gibi ilkbahar mahsullerinde, hava şartlarının elvermesi durumunda, önümüzdeki hafta hasat yapmayı başarabilirsek tüm çiftliğimde 150 bin avroluk (5 milyon 426 bin lira) bir tarımsal üretim kaybım olacak." dedi.