80 yaşında hala çekici. Tarkan filmindeki güzel kadındı

Yeşilçam'ın beş filmden oluşan kült film serisi "Tarkan"ın oyuncuları filmin üzerinden yıllar geçmesine rağmen sosyal medyada konuşulmaya devam ediyor. O oyunculardan bir tanesi de "Prenses Gosha" karakterine hayat veren Eva Bender. 80 yaşındaki Bender son haliyle şaşırttı.

Türk Sinemasının yapı taşlarından olan 5 filmlik Tarkan serisinin üçünde 'Prenses Gosha' karakterini canlandıran İsveçli oyuncu Eva Bender son görüntüsüyle görenleri şaşkınlığa uğrattı.

Uzun yıllardır sinemadan uzak bir yaşam sürdüren 80 yaşındaki Bender'in evinden paylaştığı fotoğraf gündem oldu.

1968 yılında usta yönetmen Halit Refiğ'le evlenen Bender iki yıl sonra boşanmıştı. Kısa süren evliliğin ardından bunalıma girdiği belirtilen İsveçli oyuncu 1988 yılında bir veda mektubu yayınlayarak ortadan kaybolmuştu. Herkes onu öldü sanırken seneler sonra ortaya çıktı. Bender eski şaşalı günlerin ardından şu sıralar mütevazı bir hayat sürmekte.

EVA BENDER KİMDİR?

İsveç'in Junsela kentinde 1944 yılında doğan Bender, on altı yaşına kadar Stockholm'de yaşadı, burada liseden mezun oldu ve ardından bir süre yardımcı öğretmen olarak çalıştı. Ardından Türkiye'ye yerleşme kararı aldı. Türkiye'de bir kumarhanede çalıştığı sırada oyuncu olarak keşfedildi. 1966 yılında Halit Refiğ'in yönetmenliğini yaptığı 'Karakolda Ayna Var' isimli komedi filmiyle Yeşilçam'a giriş yaptı. 1968 yılında Türk yönetmen Halit Refik'le evlenen Bender'in ülke çapında ünlenmesi Tarkan filmiyle oldu. 5 filmlik 'Tarkan' serisinin 'Tarkan Gümüş Eyer', Tarkan Viking Kanı' ve 'Tarkan Altın Madalyon' filmlerinde 'Prenses Gosha' karakterine hayat verdi.

İsveçli oyuncu Eva Bender 1968 yılında Halit Refiğ'le dünya evine girdi. İki yıl süren bu evliliğin ardından bunalıma girdi ve 1984 yılında vizyona giren 'Firar' filmiyle beyaz perdeye veda etti. 1988 yılında veda mektubu yayımlayarak ortadan kayboldu. Yıllar sonra paylaştığı bir fotoğraf sayesinde yaşadığı öğrenildi.

HALİT REFİĞ KİMDİR?

Halit Refiğ 1934’te İzmir’de doğdu. Robert Kolej Mühendislik Bölümü’nde okudu. Okul bittikten sonra amatörce 8 mm’lik filmler çekmeye başladı. 1956’da Nijat Özön’le birlikte "Sinema" dergisini yayımlamaya başladı. Ardından "Kim" dergisi, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. İlk profesyonel sinema çalışmasını "Yaşamak Hakkımdır" adlı filmde Atıf Yılmaz’ın asistanlığını yaparak gerçekleştirdi. 1960’ta da ilk filmi "Yasak Aşk"ı çekti. Ardından "Şehirdeki Yabancı", "Gurbet Kuşları", "Haremde Dört Kadın", "Bir Türk’e Gönül Verdim" adlı filmlere imza attı ve Moskova, Yeni Delhi, Sorrento film festivallerinde çeşitli ödüller kazandı.

1964 yılında da "Gurbet Kuşları" ona Altın Portakal En İyi Yönetmen Ödülü’nü getirdi. 70’li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle televizyon filmlerine yöneldi. 1975’te TRT’ye çektiği "Aşk-ı Memnu"yla TV dizilerinin öncüsü oldu. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. "Teyzem", "Hanım", "Karılar Koğuşu", "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödül kazandı. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu kararıyla "Onursal Profesörlük" unvanı verilen Refiğ’in "Ulusal Sinema Kavgası" adlı bir de kitabı vardır.

KARTAL TİBET KİMDİR?

27 Mart 1938 yılında Ankara'da hayata gözlerini açan Kartal Tibet, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Uzun yıllar Ankara'da tiyatro oyunculuğu yaptı. Suat Yalaz'ın 1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan'ın sinemaya uyarlanan Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit adlı filminde başrolü üstlendi. Dönemin jönlerinden Cüneyt Arkın'ın çizgi roman karakterleri Malkoçoğlu ve Kara Murat olarak seyircinin karşısına çıkması, bu tür macera filmlerinin popülerliğini arttırdı.

Karaoğlan'ın Orta Asya'da başlayan serüvenleri, Kartal Tibet'in başrolü üstlendiği 1966 yapımı Karaoğlan: Baybora'nın Oğlu ve Karaoğlan: Camoka'nın İntikamı, 1967 yapımı Karaoğlan: Bizanslı Zorba ve Karaoğlan: Yeşil Ejder ve 1972 yapımı Karaoğlan Geliyor adlı filmlerle devam etti. Tibet daha sonra Sezgin Burak'ın yarattığı Tarkan'ı, 1969'da sinemaya uyarlanan Tarkan adlı filmde canlandırdı. Bu filmi 1970'de Tarkan: Gümüş Eyer, 1971'de Tarkan: Viking Kanı, 1972'de Tarkan: Altın Madalyon ve 1973'de Tarkan: Güçlü Kahraman takip etti. Tosun Paşa filmiyle 1976 yılında oyunculuğu bırakıp, Ölmeyen Aşk, Dağlar Kızı Reyhan, Senede Bir Gün, Sultan, Zübük, Gol Kralı ve Şalvar Davası gibi filmlerde yönetmelik koltuğuna oturdu.

Yaklaşık iki yüz film ve dizide; oyuncu, yönetmen ve senarist olarak yer alan Tibet 1 Temmuz 2021 tarihinde hayata veda etti.

Yaşam Haberleri