Yüzde 74 doğrulukla erkek kısırlığını çok hızlı bir şekilde tespit edecek test yolda

Sadece az miktarda kan gerektiren hızlı bir test, yakında dünya genelindeki pratisyen hekim ameliyatlarında kullanıma sunulacaktır. Japon bilim insanları , menide sperm sayısının düşük olduğunu gösteren kandaki hormonları tespit etmek için yapay zekayı kullanan Japon bilim adamları tarafından geliştiriliyor .

İngiliz medyası, şu anda kullanılan yapay zeka modellerinin erkek kısırlığı riskini %74 doğrulukla tespit etmeyi başardığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte test, menideki sperm eksikliği ile karakterize edilen en ciddi kısırlık şekli olan obstrüktif olmayan azospermiyi öngörmede yüzde 100 doğrudur. Dolayısıyla yakın gelecekte, kısırlık riskini belirlemek amacıyla analize gönderilecek olan küçük bir kan örneği için erkeklerin parmağına iğne batırılabilir.

Test, Japonya'nın Tokyo kentindeki Toho Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümünden Profesör Hideyuki Kobayashi liderliğindeki bir grup tarafından geliştiriliyor. "Erkek kısırlığının teşhisinde genellikle ilk adım sperm analizi yapmaktır ve anormallikler bulunursa hormon testi yapılır" diye açıklıyor. "Bu çalışmanın benzersiz özelliği yenilikçi olmasıdır çünkü erkek kısırlığı riski vardır Sperm testiyle değil hormon testiyle belirleniyor. Sperm testi basit bir testtir ancak erkek kısırlığı için toplu tarama yapmaz çünkü yalnızca özel merkezlerde boşalma odası ve testi gerçekleştirmek için özel ekipman bulunur.

Semen analizi, erkek kısırlığının teşhisinde temel kabul edilir ancak kısırlık tedavisinde uzmanlaşmış tıbbi kurumlar dışındaki tıbbi kurumlarda kolaylıkla bulunamaz.

Profesör Kobayashi, "Doğurganlık uzmanları, erkek kısırlığının teşhisinde ilk adımın sperm analizi yapmak olduğunu kabul ediyor" diye ekledi.

Profesör, 2011 ile 2020 yılları arasında erkek kısırlığı için sperm ve hormon testleri uygulanan 3.662 erkekten elde edilen verilerle bilgisayar modelini tahmin için eğitti. Her erkeğin örneğinde, sperm konsantrasyonunun yanı sıra sperm hareketliliği de ölçüldü; yumurtanın döllenmesiyle ilgilidir. Semende yüksek veya düşük sperm sayısıyla ilişkili çeşitli hormonlar da kan örneklerinde ölçüldü: testosteron, folikül uyarıcı hormon (FSH), prolaktin (PRL) ve estradiol (E2).

Daha sonra AI, sperm ve hormon testlerinin mevcut olduğu 2021 ve 2022 yıllarına ait veriler kullanılarak doğrulandı. 2021 yılında 188 hastanın verileri kullanıldığında doğruluk yüzde 58, 2022 yılında 166 hastanın verileri kullanıldığında doğruluk ise yüzde 68 civarında bulundu. Bununla birlikte, ejakülatta sperm olmaması olarak tanımlanan obstrüktif olmayan azospermi, hem 2021 hem de 2022'de yüzde 100 doğrulukla tahmin edilebildi. Genel olarak, 3.662 hastadan elde edilen verilere dayanarak, model yüzde 74'lük bir doğruluk derecesine sahipti; araştırmacılar 24 Hours'tan alıntı yaparak bildirdiler .

Profesör Kobayashi şöyle açıklıyor: "Bu AI tahmin modeli, sperm testinden önceki taramanın yalnızca ilk adımıdır." model anormal değerler tespit ettiğinde, hastalarda non-obstrüktif azospermi olabileceğinden, detaylı inceleme için uzman bir kısırlık kliniğine yönlendirilerek uygun tedavi alınabilmektedir."

Prof. Kobayashi, ekibinin halihazırda bir patent aldığını ve ürünü ticarileştirmek için bir şirketle çalıştığını açıkladı. "Beş yıl içinde piyasaya sürmeyi hedefliyoruz ve sanırım Japonya'dan başlayacağız" diyor. Sonuçların tamamı İngiliz bilimsel dergisi Scientific Reports'ta yayınlandı. Manchester Üniversitesinden androloji profesörü Alan Pacey, Guardian'a şunları söyledi: "Erkek kısırlığının teşhisinde ilk adımlardan biri, sperm örneğinin uzman bir laboratuvarda analizidir. Bu, işten izin almayı ve yeniden muayeneyi içerir. Bazen belli bir mesafede uzmanlaşmış bir laboratuvarda. Bu nedenle, kişisel hekim tarafından alınan kan örneğinden ilk aşama tanının konulabileceği fikri, soruna yapay zeka uygulanmasında bazı avantajlar sunuyor ancak yaklaşımlarının basitleştirilmesi gerekiyor. Pratisyen hekimlerin gerçek dünyada kullanabileceği bir tür uygulamaya dönüştürebilir. Açıkça, eninde sonunda erkeğin analiz için bir sperm örneği sağlaması gerekecek, ancak bu yaklaşım daha büyük bir veri seti ile doğrulanabilirse, analizin kolaylaştırılmasına yardımcı olabilir. Süreci ve kullanımını kolaylaştırıyor."

Yaşam Haberleri