Tarihi giz ve sır dolu Babillilerin 4 bin yıllık tabletleri 100 yıl önce Irak'ta ortaya çıkmıştı. Çivi yazısı kullanılarak oluşturulan tabletler, Ay tutulmalarına dayanarak oluşan kehanetlerle dolu.
AY TUTULMALARI FELAKET SENARYOSUNA İŞARET EDİYOR
M.Ö. 2 bin yılı civarında kurulan Babil İmparatorluğu bugünkü Irak, Suriye ve İran'ın bazı bölümlerine yayılmıştı. Ay tutulmalarının kötü olayların habercisi olduğuna inanan Babiller, tutulmaların ne zaman gerçekleşeceğine dair hesaplamalar da yaptılar. Bu şekilde kötü olayları öngörüp engellemeye çalışan Babiller bazı alametleri de çivi yazısıyla tabletlere kazıdılar.
Yaklaşık 10 yıl önce Irak'ta alametleri anlatan 4 tablet keşfedildi. Antik kent Sippar'dan geldiğine inanılan eserler, 1892 ile 1914'te İngiltere'de Biritish Museum koleksiyonuna katılmıştı. 4 bin yıllık tabletlerde ne yazdığı bugüne kadar çözülememişti. Londra Üniversitesi'nde görevli Andrew George ve araştırmacı Taniguchi, bu gizemli sırları açığa çıkardı.
Journal of Cuneiform Studies adlı dergide konu hakkında yayınlanan yazıya göre, abilliler, Ay tutulmalarının salgın hastalıklardan ekonomik sıkıntılara, sellerden bir hanedanlığın çöküşüne kadar çeşitli felaketleri haber verdiğine inanıyordu.
KEHANETLER ORTAYA ÇIKTI
Kehanetler genel olarak; sert çevresel faktörlerden, kralların ölümünden ve milletlerin düşüşlerinden bahsediyor.
Örneğin tabletlerden birinde "tutulma merkezden bir anda belirsizleşip bir anda netleşirse bir kral ölecek, Elam yıkılacak" yazıyor. Elam, bugünkü İran'da yer alan bir bölgeydi.
Başka birinde de "Akşam saatlerindeki bir tutulma, salgın hastalığa işaret eder" deniyor.
Bazı alametlerse iki ihtimal sunuyordu. Örneğin ya kral ölecek ve bu nedenle halkı refaha kavuşacak ya da kral ölmeyecek ve halk acı çekecek.
Kehanetlerden bazıları ise şöyle: İlkbaharda bir çekirge sürüsü ortaya çıkacak ve ekinleri, toprağımın ekinlerini vuracak. Yiyecek kıtlığı yaşanacak. Yağmur ve sel suları olacak ve Adad harman yerlerini harap edecek.