Isparta'nın incisi Eğirdir Gölü, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda Türkiye'nin en önemli kerevit üretim merkezlerinden biri olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu gölde 35 yıldır kerevit avcılığı yaparak geçimini sağlayan Ayşen Binatlı, azmi ve deneyimiyle bölgenin simgesi haline geldi.
450 TEKNE GÖLE AÇILIYOR
İlçede avlanmak için göle açılan 450 tekneyle toplanan kerevitler, balıkçı kooperatifinde ayrıştırılıyor. Boyları 10,5 santimetreyi aşan kerevitler kasalara alınıp, ihraç için fabrikalara gönderiliyor. Küçük boydaki kerevitler ise yeniden göle salınıyor. Günde yaklaşık 50 kilograma kadar kerevit avlayan avcılara, kilo başı 138 liradan ödeme yapılıyor. Eğirdir Gölü'nde avlanan kerevitler Kuzey Avrupa ülkeleri, İsveç, Rusya, Fransa, Almanya, ABD, Çin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
35 YILDIR KEREVİT AVCILIĞI YAPIYOR
15 Kasım'a kadar sürecek av sezonunda gölde balıkçılıkla geçimini sağlayan ailelerden Binatlı ailesi, 35 yıldır kerevit avcılığından kazanç sağlıyor.
Çocukluğundan beri balıkçılığa olan tutkusu sayesinde babasının izinden giden Ayşen Binatlı, evlendikten sonra da eşine bu tutkusunu aşıladı. Sabahın erken saatlerinde 7 metrelik tekneleriyle göle açılan çift, gün boyu kerevit avlayarak geçimlerini sağlıyor. Ayşen Hanım, sadece tekneyi sürmekle kalmıyor, aynı zamanda toplanan kerevitlerin ayrıştırılması ve kasalara yerleştirilmesi gibi işlerde de eşine destek oluyor.
BABASIYLA BAŞLADI KOCASIYLA DEVAM EDİYOR
Avcılığı çok sevdiğini anlatan Binatlı, "Sabah erken saatlerde göle çıkıyoruz. Öğle saatlerine kadar kerevit avlıyoruz. Karı koca çalışıyoruz. Çocukluğumdan beri balıkçılık yapıyorum. Balıkçılığı seviyorum, bana zor olmuyor. Kocam bazen avlanmaya çıkmak istemese de benim ısrarımla göle açılıyoruz. Kerevit avlıyoruz. Şamandıraları topluyoruz. Kocamla yıllardır avcılık yapıyoruz" dedi.