Bilecik'in Çukurören köyünde düzenlenen geleneksel Çukurören Biberi Festivali, bu yıl da unutulmaz anlara sahne oldu. Festivalde düzenlenen "En İyi Biber Yarışması"nda birinci seçilen 3 kilogramlık acı kırmızı biber, tam bir rekora imza atarak yaklaşık yarım saat süren açık artırmada iş insanı Ercan Öztürk tarafından tam 1 milyon TL'ye satın alındı.
Bilecik Valisi Şefik Aygöl "Çukurören biberinin yalnızca bu köyde yetiştirildiğini ve lezzetini bölgenin eşsiz toprak yapısından aldığını" belirterek, bu özel ürünün hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Aygöl şöyle konuştu:
"Yaklaşık 150 yıllık ata tohumuyla üretilen, klasik usullerle kurutulan bu lezzeti vatandaşlarımıza ulaştıran tüm çiftçilerimize şükranlarımı arz ediyorum. Bu şehirde 82 tarım ürünü yetiştiriliyor. Bu kadar çeşitlilikle muhtemelen Türkiye'de en fazla tarım ürünü yetişen şehir konumundayız."
Aygöl, Bilecik'in güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu, kentin tarımı olumsuz etkileyen yağışlara maruz kalmadığını belirtti.
İlde ayrıca pek çok göletin bulunduğunu vurgulayan Aygöl, "Topraklarımızın yüzde 51'i sulanıyor. Bu oranla da Türkiye'de birinci konumdayız. Öbür tarafta Rabb'imin bizlere bahşettiği 4 iklimi birlikte yaşama fırsatıyla burada gerçekten bir tarım çeşitliliği yaşıyoruz" dedi.
Bu biberin kalitesinin yetiştiği toprak ve sudan geldiğini belirten muhtar Dündar, şunları ifade etti:
"Arazide kızarmışları topluyoruz ve evlerde tek tek iplere diziyoruz. Daha sonra her evin balkonuna, duvarına ve çatısına asarak, kurutuyoruz ve pazara çıkartıyoruz. Ege Bölgesi'nde özellikle İzmir olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine gönderiyoruz. Yani pazarlamasını da kendimiz yapıyoruz, pazarlamada sıkıntı yaşamıyoruz. 160 senedir ata tohumundan üretiyoruz ve hiç değiştirmedik. Yemeğin lezzetini değiştirmiyor. Mesela bir acı biberi yersin, yemeğin lezzetini anlayamazsın. Bu biberi yediğin zaman yemeğin lezzetini de alırsın. O yüzden çok tercih ediliyor. Hiçbir katkı maddesi yok."
Dündar, her yıl kurutma işleminin başlamasıyla Çukurören'i görüntülemek isteyen profesyonel ve amatör fotoğrafçıların köye geldiğini de sözlerine ekledi.
KURU FASULYE VE IZGARA YEMEKLERE AYRI BİR LEZZET KATIYOR
Üreticilerden 63 yaşındaki Halil İbrahim Coşkun babadan, dededen gelen biber üretimini devam ettirdiklerini dile getirdi.
"Biber yiyelim, geç kalmayalım, genç kalalım" sloganıyla ürünü pazarladığını kaydeden Coşkun, "Dinç ve hareketli olmamın sebebi biberimiz. 17 yaşından bu yana üretimini ve pazarlamasını yapıyorum. Köyde üretip, şehirde pazarlıyoruz. Önceden sırtımızda gezdirerek satıyorduk, şimdi sosyal medya ve ulaşım yoluyla götürüp toptancılara teslim ediyoruz" dedi.
Coşkun, Çukurören biberinin özellikle kuru fasulyeye katıldığında ayrı bir lezzet verdiğini, ızgarada pişirilen yemeklerde de tercih edildiğini söyledi.