İsviçre'deki arkeologlar, 2017 yılında eski bir mezarın içinde gömülü ve son derece şaşırtıcı bir keşifte bulundular. Bu keşif, bileğinde altın bir kelepçe olan 3.500 yıllık bronz bir eldi.
Bronz el, Avrupa'nın bu bölgesinde bulunan ilk ve tek örnek olduğu için araştırmacılar şaşkına döndü. Süslü nesnenin bir güç sembolü olduğu tahmin ediliyor ancak acaba bir zamanlar daha büyük bir heykelin parçası mıydı?
Chip'te yer alan habere göre Bern Kantonu Arkeoloji Servisi, bronz elin detaylı bir bilimsel analizini gerçekleştirdi. Karbon tarihlemesi çalışmaların erken sonuçları, bu elin Avrupa'nın Orta Tunç Çağı civarında M.Ö. 1500 ile 1400 arasına ait olduğunu belirledi.
DÜNYANIN EN ESKİ BRONZ PARÇASI
Bu tarihlendirme, nesnenin insan vücudunun bir bölümünü temsil eden dünyanın en eski bronz parçası olabileceğini öneriyor. Eğer gerçekten bütün bir heykelden geri kaldıysa o zaman Avrupa'nın en eski bronz heykeline ait olabilir.
"BENZERSİZ VE DİKKAT ÇEKİCİ"
Bern Kantonu Arkeoloji Servisi, basın açıklamasında, “İsviçreli, Alman ve Fransız uzmanların bilgisine göre, Orta Avrupa'da Tunç Çağı'ndan kalma benzer bir heykel hiç bulunmadı” dedi ve ekledi: “Bu nedenle benzersiz ve dikkat çekici bir nesne.”
YÜKSEK RÜTBELİ BİR KİŞİYE Mİ AİT?
Bern Kantonu Arkeoloji Servisi “Yüksek rütbeli bir kişi olmalı” diyor ve devam ediyor:
"Elin Trois-Lacs bölgesinde mi yoksa daha uzak bir bölgede mi yapıldığını belirlemek için henüz çok erken. Ona atfedilen anlamı da, işlevini de bilmiyoruz. Altın süslemesi, onun bir güç sembolü, sosyal seçkinlerin, hatta bir tanrının ayırt edici bir işareti olduğunu öneriyor."