Türk mutfağının sevilen sulu yemek çeşitlerinden biri olan Kuru Fasulye, özellikle kışın sofralardan eksik olmamaktadır.
Tam kıvamında, gaz yapmayan, lezzetine doyum olmayan kuru fasulye yapmak için bilmeniz gereken tüm püf noktaları sizin için tek tek açıklayacağız. Bundan sonra kuru fasulye artık sizden sorulacak....
25 yıl boyunca lokanta ustalığı yapan Mustafa amca lezzetli kuru fasulyenin tarifini paylaştı.
Öncelikle fasulyenin içerisinde taş var mı kontrol edin. Bol suda yıkayıp üzeri geçecek şekilde soğuk su ekleyip fasulyeyi mutlaka 24 saat bekletin. Böylelikle gazını almış olursunuz.
Ertesi gün fasulyenin suyunu mutlaka değiştirip haşlayın.
Haşlarken oluşan köpükler fasulyenin gazıdır. Mutlaka beyaz köpükleri kevgirle alın. Köpük oluşumu bittiği zaman ve yumuşayana fasulyeyi süzüp soğuk sudan geçirin.
Daha sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz.
ETLİ KURU FASÜLYE TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1,5 su bardağı kuru fasulye
3-4 adet kuzu pirzola
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
ETLİ KURU FASÜLYE TARİFİ
Fasulyelerinizi tencereye alarak fasulyelerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve ocağa alın. Fasulyelerinizi yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1,5 saat suyunu çekinceye kadar haşlayın.
Eğer su azalmış, fakat fasulyeleriniz hala diri ise su ilave ederek kontrollü bir şekilde haşlamaya devam edin.
Düdüklüye zeytinyağı ve tereyağını alarak eritin. Üzerine biber ve domates salçasını ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Minik minik doğradığınız soğanlarınızı da ilave ederek 1-2 kez çevirin ve pirzolalarınızı ekleyin. Etlerinizin her iki yüzünü de yaklaşık 10 dakika mühürleyin. Son olarak etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su koyarak düdüklünüzün kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika etler yumuşayacağı kadar pişirin.
Pişen etinizin üzerine haşlanan fasulyeleri ekleyin.
2 su bardağı sıcak su koyarak özleşene kadar kısık ateşte pişirin.(Yaklaşık 50 dakika)
Suyunuzu isteğe bağlı olarak kontrollü şekilde artırabilirsiniz.
Kaynak. Saglikhaberciniz.com.tr