Efsaneye göre Marco Polo 1200'lerde Çin'den makarna ithal ediyordu; İngiliz yemek yazarı Jane Grigson ise bu hikayeyi 1920'lerde Kanadalı bir spagetti şirketinin başlatmış olabileceğine inanıyor.
Kurutulmuş makarnanın 14. ve 15. yüzyıllarda özellikle kolay saklanması nedeniyle popülaritesinin arttığı düşünülüyor. Bu durum, insanların Yeni Dünyayı keşfederken gemilerde makarnayı yanlarında getirmelerine olanak sağladı.
Severek yediğimiz makarnanın dünyada 600'den fazla çeşidi olduğu biliniyor. Çeşitli soslarla farklı farklı lezzetler elde edilen makarna, aynı zamanda sos kültürünü de besliyor. Ayrıca uzmanlar, yaygın kanaatin aksine makarnanın sağlığa zararlı olmadığını, bilakis zengin besin değerlerine sahip olduğunu vurguluyorlar. Dünya Makarna Günü, makarnanın faydalarını anlatmaya ve makarna tüketimini yaygınlaştırarak makarna kültürünü yerleştirmeye hizmet ediyor.
Makarnanın popülaritesi, 19. yüzyılın sonlarında büyük bir grup İtalyan göçmenin (çoğunlukla Napoli'den) Amerika'ya taşınmasıyla ABD'de daha da gelişti.
Bunca lezzetli sos arasında Alfredo Fettucinenin yeri ayrı diyorsanız tarife göz atabilirsiniz.
ALFREDO FETTUCİNE TARİFİ
Malzemeler
- 1 adet jülyen doğranmış tavuk göğsü
- 400 gram (bir paket) mantar
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket fettucini makarna (penne makarna da olur)
- 2 kutu krema
- 5-6 diş ezilmiş sarımsak
- Tuz, karabiber, fesleğen
- Kaşar peyniri veya parmesan rendesi
Yapımı
Yağı eritip kızdırdığınız derince bir yapışmaz tencereye jülyen doğranmış tavukları ekleyin.
Harlı ateşte tavukları karıştırarak biraz pişirdikten sonra doğradığınız mantarları ekleyin.Bu aşamada kısık ateşte pişirirseniz mantarlar kararacaktır.
Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Mantarlar da suyunu çekince kremayı ve baharatları ekleyip biraz daha pişirin.
Tuzlu suda haşladığınız makarnayı süzüp, yıkamadan sosun bulunduğu tencereye aktarın.
Bir 5 dk kadar da sosla çevirdikten sonra peyniri ekleyip sıcak sıcak servis edin.