Altın bir sikkenin ön ve arka yüzünde okçu figürü yer alır.
Pers darikleri, Pers İmparatorluğu tarafından basılan altın paralardı ve çömelmiş bir okçunun resmini içerir.
Altın paralar, Batı Türkiye'deki antik bir Yunan şehri olan Notion'daki bir evin altındaki bir odada bulundu. Pers İmparatorluğu tarafından basılan bir altın para olan Pers daric için kullanılan bir tasarım öğesi olan diz çökmüş bir okçu figürüne sahipler . Michigan Üniversitesi'nden yapılan bir açıklamaya göre, paranın Notion'un 60 mil (97 kilometre) kuzeydoğusunda bulunan Sardis'te basılmış olması muhtemel.
Araştırmacılar paralı askerlerin hazineyi ödeme olarak kullandığını düşünüyor ancak hazineyi neden gömdükleri henüz bilinmiyor.
Michigan Üniversitesi'nde antik Akdeniz sanatı ve arkeolojisi profesörü ve madeni paraların keşfine yol açan proje olan Notion Arkeolojik Araştırması'nın direktörü Christopher Ratté , açıklamasında "Kontrollü bir arkeolojik kazıda böylesine değerli bir bulgunun keşfedilmesi çok nadirdir," dedi. "Kimse özellikle değerli metal paralar olmak üzere bir yığın madeni parayı, onu geri alma niyeti olmadan gömmez. Dolayısıyla böyle bir hazinenin korunmasını ancak en büyük talihsizlik açıklayabilir."
Birkaç stilistik ipucu, sikkelerin MÖ 5. yüzyılda basıldığını gösteriyor. Arkeologlar, hazinenin gömülmesine yol açan olaylar dizisini ortaya çıkarmak için bu zaman damgasını kullanıyorlar.
Ratté, "Bu hazine, (tüm sikke dizisinin) kronolojisini belirlemeye yardımcı olacak bir çapa görevi görebilecek kesin bir tarih sağlayacaktır," dedi. "Yunan tarihçi Xenophon'a göre, tek bir darik, bir askerin bir aylık maaşına eşdeğerdi."
Açıklamada, son yıllarda bu alanın, Helenistik döneme ait "evin temellerine yerleştirilmiş eski duvarların içinde" saklı, MÖ 5. yüzyıla ait çanak çömlek parçaları da dahil olmak üzere eser buluntularının merkezi haline geldiği belirtildi.
Türkiye'de bir evin kazı alanının havadan görünümü.
Evin havadan çekilmiş fotoğrafında, sikkelerin yanı sıra çanak çömlek parçaları da dahil olmak üzere diğer eserlerin yerleri görülüyor.
Helenistik dönem, Büyük İskender'in MÖ 323'teki ölümünden sonra başladı ve MÖ 31'de Roma'nın son Helenistik krallığını fethetmesine kadar sürdü. MÖ 6. yüzyılda Notion, diğer Yunan şehirleriyle birlikte Pers İmparatorluğu'na dahil edildi. Açıklamaya göre, MÖ 5. yüzyılın başlarında bir süreliğine Pers yönetiminden kurtuldu, ancak MÖ 4. yüzyılda imparatorluğa yeniden dahil edildi.
MÖ 430 ile 427 yılları arasında, bir grup Pers sempatizanı ve Yunan ve "barbar" paralı askerler Notion'u işgal etti. O dönemde Atinalı general Paches, Pers yanlısı paralı askerleri öldürdü ve Atinalılar kontrolü ele geçirirken Pers sempatizanlarının şehirden kovulmasına neden oldu, açıklamaya göre.
Ratté, bu olayların hazinenin gömülmesine ve en sonunda kaybolmasına yol açmış olabileceğini söyledi.