10 Dakika Boyunca Kanınızı Emiyor! İstanbul'da Tahtakurusu Var Mı? Evini Günübirlik Kiraya Veren, Otelde Kalan Yandı!

Paris'te ortaya çıkan tahtakuruları insanların korkulu rüyası haline geldi. Tahtakurusu salgını Yunanistan'da da saptandı. İstanbul'a gelmesi ise an meselesi gibi görünüyor. Peki evde tahtakurusu olduğunu nasıl anlarsınız? Tahtakurusu ısırığı nasıl anlaşılır? Isırığa karşı neler yapmalısınız?

Fransa'nın başkenti Paris'te hemen her yerde görülen tahtakuruları, 2024'te Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak kentte endişeleri arttırdı.

Ülke basınındaki haberlere göre, Paris'te yatakların yanı sıra, tren, metro, sinema ve hastanelerde de görülen tahtakuruları, hükümeti rahatsız edecek kadar büyüyen bir konu oldu.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınıyla mücadelede olduğu gibi haşerelerle mücadeleyi de öncelediklerini söyledi.

Veran, Paris'teki tahtakurularının iklim değişikliği nedeniyle çoğaldığını ileri sürdü.

Hijyene dikkat edilmeyen bazı ülkelerden gelen turistler yüzünden tahtakuruları dünyada hızla yayılıyor. Paris, Londra, Tokyo, New York ve belki de İstanbul? Oteller ve kısa süreli kiralama yapılan evler büyük tehdit altında.
Kısa süreli kiralanabilen evler düşük bütçeli turistler için çok cazip olduğundan, otellerin yanında, bu tür konaklama yerlerinin de tahtakurularının istilasından kurtulması mümkün değildir.

TAHTA KURUSU ISIRIĞI NASIL OLUR?

Tahta kurusu ısırığı genel olarak vücudun boyun, bacak, kol ve gövdelerde görülmektedir. Tahta kuruları vücuda yapışmazlar, yaklaşık olarak 10 dakika süren klan emme işlemlerinin ardından ayrılırlar. Tahta kurusunun ısırdığı bölgede fark edilebilir bir kızara meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra alerjik reaksiyonlarda derinin su toplaması da mümkündür. Isırıldığı bölgede meydana gelen kızarıklıklar zamanla belirgin hale gelir.

TAHTA KURUSU ISIRIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Tahta kurusu ısırığının en belirgin anlaşılması kızarık bölgelerde olan kaşıntılardır. Bu kaşıntılar sivrisinek ısırığından farkı ise genel olarak damarların yakınında bulunması ve kızarıklıkların çok daha yaygın olarak görülmesidir. Tahta kurusu ısırığı vücudun belirli bir bölgesinde görülebildiği gibi farklı yerlerde de görülebilmektedir.

Tahta kurusu ısırığının genel belirtileri ise şu şekildedir;

  • Kaşıntıların olduğu yerde ağrıların görülmesi ve aşırı şekilde yanma hissi.
  • Kabarık kızarıklıklar görülmesi.
  • Tahta kurularının ısırdıkları yerlerde görülen kanamalar.
  • Ciltte su toplaması.

TAHTA KURUSU ISIRIĞI NASIL GEÇER?

Birçok böceğin ısırığı zararsızdır. İnsan vücuduna büyük bir etki bırakmadan hatta bazıları anlaşılmadan bile kendi kendine geçebilmektedir. Tahta kurusu ısırığı da bu şekildedir. Bu nedenle de çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Tahta kurusu ısırığı insan vücudunda genel olarak büyük tıbbi sıkıntıya sebep olmamaktadır. Tıbbi tedavi olmaksızın geçebilen tahta kurularını ısırığı rahatsız etmeye başladığında ve kaşıntılar arttığında mutlaka doktor yardımı alınması gereken bir durum olduğu anlamına gelir. Ayrıca su toplaması durumunda da doktor yardımı alınmalıdır.

TAHTA KURUSU ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

  • Tıbbi yardımlar (ilaç ve kremler olmadan da tahta kurusu ısırığı geçirilebilmektedir. Tahta kurusu ısırığı durumunda çevresinde bulunan gıdalardan da yardım alınabilir. Tahta kurusu ısırığında ısırılmış olan bölgelere şunlar sürülerek kaşıntının önüne geçilebilir;
  • Aloe vera özlü kremler
  • Sıcak su ve sabun ile bölgenin iyice temizlenmesi
  • Diş macunu sürülmesi
  • Tarçın ve bal sürülmesi
  • Muz kabuklarının ısırık olan yerlere konulması.
  • Limon ve sarımsak da sürülebilir.

TAHTAKURUSU NASIL GELİR?

Tahtakurularının kirlilikten kaynaklandığı bilgisi doğru bir bilgi değildir. Yani evinizde kirlilik varsa bundan dolayı tahtakurusu oluşmaz. Sadece dağınık ortamlar, yaşamaları için elverişli bölgeleri oluştururlar. Milimetrik boyutları nedeniyle kolay fark edilemeyen tahtakuruları, gündüzleri saklanıp geceleri beslenmek için çıkarlar. Fazla uzun mesafeleri yürüyerek alamayacakları için de başka yöntemleri kullanırlar. Bir evde tahtakurusu görülebilmesi için mutlaka başka bir evden ya da otelden taşınmış olması gerekir. Besin kaynağı olan insanlara yakın kalmak amacıyla yatakları yuva olarak benimseyen tahtakuruları, çarşaflar, yorganlar, yastıklar ve diğer eşyalarla kıyafetlerinize yapışır. Konakladığınız otelde yere koyduğunuz valize tutunarak ya da dolaba yerleştirdiğiniz kıyafetlerinizin kat bölgelerine, ceplerine ve düğme altlarına yapışabilirler. Loş ve nemli depolarda yer alan mobilyaların içine yuva yapan tahtakuruları, buralardaki eşyaların eve taşınmasıyla üremek ve yaşamak için uygun ortama sahip olmayı başarırlar.

TAHTAKURUSU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Farklı sayıda tahtakurusu çeşitleri olsa da, en yaygın olan tür Cimex lectularius olarak bilinen ve evlerde sıklıkla görülen türdür. Yassı ve minik vücutları ile kolay kolay fark edilemedikleri gibi; gündüzleri yuvalarında geçirip geceleri dışarı çıkarlar ve dış etkilerden kendilerini korumayı başarırlar. Tahtakurusu sesi olmadığı için evinizde özellikle geceleri haşere sesleri duyuyorsanız bu seslerin başka canlılara ait olduğunu bilmelisiniz. Evinizde uçan bir haşere varsa ve tahtakurusu uçar mı diye düşünüyorsanız küçük ön kanatları olmasına rağmen tahtakuruları uçamaz ya da zıplayamaz. Bu bilgiden yararlanarak evinizdeki haşereyi tanımlamayı başarabilirsiniz. Diğer böceklerden farklı olarak tahtakurusu ısırığı hiçbir acı hissettirmez. Bunun yerine, belirgin bir kızarıklık ve yoğunluğa göre şiddeti değişebilen kaşıntı hissi bulunur. Çarşafınızda ya da yatak örtünüzde küçük kan damlaları ve benzer izler görüyorsanız tahtakurusu istilası ile karşı karşıya olabilirsiniz. Tahtakurusu istilasının ardından, bu zararlı canlıların yuvalandıkları ve yumurtalarını bıraktıkları bölgeler kötü kokar ve bu koku evinize yayılır.

NERELERE BAKMALISINIZ? TAHTAKURUSU NEREDE OLUR?

İnsan ve bazen de hayvan kanıyla beslenen tahtakuruları, gündüzleri saklanırlar. Işıktan uzak, karanlık alanlarda geceyi beklerler ve beslenmek için insanlar uyuduktan sonra açığa çıkarlar. Bu nedenle eğer kaldığınız odada tahtakurusu olup olmadığını kontrol edecekseniz geceleri karanlığa rağmen daha avantajlı olabilirsiniz. Döşemelerin arası, duvarlardaki ve tavandaki çatlaklar, yarıklar, oyuklar, tahtakurusu yuvası olmaya elverişli bölgelerdir.

Uçma ve zıplama gibi yetenekleri olmadığı için besin kaynağı olarak gördükleri insanlardan uzaklaşmazlar. Bu nedenle yatak içleri ve yatağın etrafındaki birkaç metrelik alan, tahtakurusu yuvası olmaya müsait yerlerin başında gelir. Yatak başının etrafı, yatağın içi, çarşafın dikiş ve kat bölgeleri, yorgan düğme bölgesi ve içi gibi alanlarda gizlenebilirler. Loş ve nemli ortamları sevdikleri için garaj, bodrum gibi alanlarda da görülebilen tahtakuruları, bu alanlardan evlere taşınan mobilyaların içini yuva olarak kullanırlar. Böylece evinize yerleşmeyi başarırlar. Duvarlardaki prizler ve elektrik düğmelerinin içi de tahtakurusu yuvası olabilecek alanlardır. Ayrıca DVD, hoparlör gibi elektronik eşyaların içi ve kapı pencere pervazları da mutlaka kontrol edilmelidir. Evde tahtakurusu olduğu nasıl anlaşılır diye düşünüyorsanız, tahtakurusu yuvası olabilecek alanları kontrol etmelisiniz. Tahtakurusu istilası yaşadığınızı anlamak için bu alanlarda tahtakurusu yumurtaları olup olmadığına bakabilirsiniz.

EVDE TAHTAKURUSU OLMAMASI İÇİN NE YAPMALISINIZ?

İnsanlara yapışarak bir yerden başka bir yere taşınan tahtakurularından korunmak için garaj, bodrum gibi nemli ve loş ortamlara girip çıkarken dikkatli olmak gerekir. Ayakkabıların altına bile yapışabilen birkaç tahtakurusu yumurtası, istila için yeterlidir. Bir ev hayvanına sahipseniz kulübesini ya da yatağını sık sık kontrol etmeli, sokakta girip çıktığı alanlara dikkat etmelisiniz. Bu tip alanlarda ev hayvanınızın tüyleri arasına saklanacak tahtakuruları, evinize girmeyi başarabilir. Mobilya içlerine yuvalanma becerisi bulunan bu zararlı canlılara karşı alınabilecek önlemlerden biri de, satın alınan mobilyaların içini ve kaplama aralarını kontrol etmektir.

Minderler, bölmeler, ayaklar, düğme altları özellikle 2. el mobilyalarda mutlaka temizlenmelidir. Kapı ve pencere pervazlarının kenarlarındaki açıklıklar, alçı ya da silikon ile doldurularak dışarıdan tahtakurusu ve diğer haşerelerin girmemesi sağlanabilir. Bir otelde konaklayacaksanız valizlerinizi yere ya da karanlık bölgelere koymak yerine masanın üstüne ya da valiz bölmesine yerleştirmelisiniz. Bu tip alanlarda yer alan tahtakuruları valizlere tutunarak evinize taşınabilirler. Seyahate çıkacaksanız ve bir otelde birkaç gün kalacaksanız dolaba yerleştireceğiniz kıyafetleriniz için yanınızda kılıflar bulunmasını sağlamalısınız. Bu kılıflar sayesinde, tahtakurularının cep, düğme altı, kat bölgesi gibi alanlara yerleşmeleri önlenmiş olur. Otelde yatağın, çarşafların, yorganın, battaniyenin, havluların ve temas edeceğiniz diğer eşyaların temizliğinden emin değilseniz kullanmaktan kaçının.

TAHTA KURUSUNDAN KORUNMA VE MÜCADELE

Haftalık yatak takımlarının yıkanması, yerin buharla temzilenmesi, yatakların ve mobilyaların temizli.i ve onarımı ile ilaçlanması önemlidir. Ilaçlama 2 hafta ara ile yapılmalıdır. Bu 10 hafta sürmelidir. İlaçlamada pyrethroidler, carbamateler kullanılmaktadır. Bu ilaçlama ilk uygulamada sonra 4-20 gün sonra tekrarlanmalıdır. Özellikle 2. El mobilya alımlarında eve mobilya sokulmadam önce ilaçlanmalıdır. Seyahatlerde otel konaklamalarında bavullarınızı açık bırakmayın, odanın karanlık köşelerine bırakmayın, banyoda özellikle küvet içerisinde kapalı tutulması anlamlıdır.

Giysi ve nevresim takımlarının 60°C yıkanması yada 40°C de kuru temizleme yapılması yeterlidir. Tahta kurularının 1 yıl beslenmeden yaşayabilecekleri unutulmamalıdır.

Otel gibi yerlerde yataklar için özel kılıflar kullanılmalıdır.

Yaşam Haberleri