Yalçın Karatepe: 2020 verilerinde kişi başına düşen milli gelir daha da gerileyecek

İktisatçı Yalçın Karatepe, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 74.sıraya gerilemiş olmasını değerlendirdi. Karatepe, 2020 verileri açıklandığında bu sıralamanın daha da gerileyeceğini ön gördüğünü ifade etti.

Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına konuk olan İktisatçı Yalçın Karatepe, ekonomist Mahfi Eğilmez'in hazırladığı kişi başına düşen milli gelir tablosunu değerlendirdi. Karatepe, tabloda Türkiye'nin 2019 yılında 74.sıraya gerilemesini Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediğini gösterdiğini ifade etti. "Adını duymadığımız ülkelerin gerisine düşmüş durumdayız. Bu işlerin kötü gittiğinin göstergesi. “2020 verisi açıklandığında Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin bunun çok daha altında bir seviyeye gerileyeceğini görüyoruz. Bu da Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediğini gösteriyor” dedi. 

"Beyaz bayrak sallayarak dostluk ilişkisi kuramayız"

Yalçın Karatepe, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamasına ilişkin de yorumlarda bulundu. Avrupa Birliği'ne girme çabalarının nafile olduğunu ifade eden Karatepe, "Para politikasında faizleri artırarak Türkiye ekonomisinin kalıcı bir başarı sağlaması mümkün değil. Lafa dökülen şeylerin politikada karşılığı yok. Bu açıklamaların hiçbirini vatandaş samimi bulmuyor. Avrupa Birliği’ne gireceğimize dair bir inancımız yok, iktidarın da yok. Siz uzunca bir süre hukuku göz ardı etmiş, Avrupa Birliği ile siyasi anlamda çatışma noktasına gelmişsiniz. Şimdi beyaz bayrak sallayarak bu ilişkiyi dostluk ilişkisine çeviremezsiniz. İktidar kendilerini iktidarda tutabilmek gerekli adımları atmayı öncelediği için iktidar değişmeden ekonomi değişmeyecek. Türkiye’nin hukuk sisteminin dolar kuruna endekslendiği bir yerde ne hukuktan ne adaletten ne de reformdan bahsedilemez" dedi. 

"Salgında kısmi kısıtlamaların faturası daha ağır"

Karatepe, İçişleri Bakanlığı'nın getirdiği kısıtlamalara ilişkin kapatılan işletmelerin ve işsiz kalan vatandaşların finansal kaynağının sağlanması gerektiğinin altını çizdi. "Fatura halka kesiliyor ve ağır oluyor. Maliyet vatandaşın omuzlarında. Kapatma kararı verildi, 2 buçuk milyon işsiz kaldı ama vatandaş için tedbir yok. Devletin vatandaşa sağladığı doğrudan destek sadece 6 milyar lira. Bu da 6 milyon aileye bir defaya mahsus verdikleri bin liraya denk düşüyor. 7 ayda bin lirayla bir aile ayakta kalamaz. Salgında kısmi kısıtlamaların faturası daha ağır. Türkiye salgın döneminde vatandaşa destek olma konusunda en kötü performansı gösteren ülkelerden biri" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Haberleri