Şubatta 305 milyon dolarlık mücevher ihraç edildi

Şubatta 305 milyon dolarlık mücevher ihraç edilirken en fazla mücevher ihracatı, 56 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirildi.

Türkiye'nin mücevher ihracatı şubatta 305 milyon 402 bin dolar olarak gerçekleşti.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin açıklamasına göre, şubatta toplam 305 milyon 402 bin dolar tutarında mücevher ihraç edildi. Ürün gruplarına bakıldığında geçen ay en çok ihraç edilen; 217,2 milyon dolarla "altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" oldu. Onu, 37,7 milyon dolarla "işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın", 12,4 milyon dolarla "pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı", 11,2 milyon dolarla "gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" takip etti.

Şubatta en fazla mücevher ihracatı, 56 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirilirken, onu 49,9 milyon dolarla ABD, 30,6 milyon dolarla Hong Kong, 19,3 milyon dolarla Kırgızistan ve 19,1 milyon dolarla Mısır izledi.

Türkiye'de mücevher üretimi ne durumda? 

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı 2020 mücevherat sektör raporuna göre, Türkiye, altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alırken, üretimde de Hindistan ve İtalya ile birlikte ilk üç ülke arasında bulunuyor. Türkiye yıllık 400 ton altın işleme kapasitesine sahip olmakla birlikte 250–300 ton altın mücevherat üretiyor. Türk imalat sektörlerinin en büyükleri arasında yer alıyor ve yaklaşık 250 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörde yaklaşık 5 bin üretici, 35 bin perakende satış mağazası bulunuyor. Altın mücevherat üretim merkezi İstanbul olmakla beraber, Ankara ve İzmir'de de oldukça önemli miktarlarda üretim yapılıyor. Üretilen altın mücevheratın yaklaşık yüzde 40’ı da turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılıyor.

Ekonomi Haberleri