Dün Marmara’da yaşanan depremin ardından gözler konunun uzmanlarına çevrildi. İstanbul’u sarsan 4.6 büyüklüğündeki deprem, bir bilgi kirliliğini de beraberinde getirdi. Depremden dakikalar sonra medyada boy gösteren isimler, olası senaryoları tartışmaya başladı. Ancak bilimsel gerçekler görmezden gelindi.
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, dün meydana gelen deprem hakkında merak edilenleri Halk TV'ye anlattı. 4.6 büyüklüğündeki depremin ciddi sonuçları olabileceğini belirten Görür, araştırma yapmadan konuşanların ciddiye alınmamasını istedi.
Dün yaşadığımız sarsıntının Marmara depremini oluşturması beklenen en riskli fay kolu üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekti.
Üzerinde bir hareket gözlemlenmeyen ve enerji biriktirdiği tahmin edilen fayın ilk etapta kırılacağı düşünülüyor. Yapılan araştırmalar bu durumdan oluşacak bir sarsıntının 7.2 büyüklüğüne ulaşacağını gösteriyor.
Prof. Dr. Naci Görür, dün meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin yıkıcı bir etki taşımadığını ancak kırılması en muhtemel kol üzerinde gerçekleştiği için ciddiye alınmasını öneriyor.
Depremin bir öncü olup olmadığı sorusuna henüz kesin bir yanıt verilemeyeceğini belirten Görür, yaşanan sarsıntının, deprem beklenen fayı tetikleyecek bir potansiyel taşıdığını söyledi. Prof. Görür "Konum ve büyüklük açısından rahatsız eden depreme karşı dikkatli olmalıyız" dedi.
Deprem ile ilgili sağlıklı bilgi alınması için araştırma yapılması gerektiğine dikkat çeken Naci Görür, gerekli ekip ve ekipmanın olmadığını söyledi.
Bu yöndeki araştırma önerileri ise Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK tarafından reddediliyor.
Marmara denizinde yapılan deprem araştırmalarının başında bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “Bilginin nereden, hangi araştırmanın ürünü olduğunu sorgulayınız” mesajını paylaştı.