Millet Bahçesi yapılıyor: Salda Gölü'nün rengi değişti

'Türkiye'nin Maldivleri' Salda Gölü, iktidarın yaptığı Millet Bahçesi projesi nedeniyle renk değiştirdi. Bungalov ve mescit yapımının sürdüğü alanda, gölün ve kıyıdaki kumun rengindeki değişim dikkat çekti.

'Türkiye'nin Maldivleri' olarak bilinen Salda Gölü'nün, iktidar tarafından yapımına başlanan Millet Bahçesi projesi ile rengi değişti. Maviliğiyle büyüleyen Salda Gölü'nün yapılan kazı çalışmaları nedeniyle rengini yeşile bırakması tedirginlik yarattı. 

Millet Bahçesi yapılan Salda Gölü’ndeki son durumu görüntülendi. Bungalov ve mescit yapımının sürdüğü alanda, gölün ve kıyıdaki kumun rengindeki değişim dikkat çekti. CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker’in verdiği bilgiye göre, 5 Haziran Çevre Günü’nde yapılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması beklenen açılış, peyzaj çalışmaları nedeniyle ertelendi.

Burdur’da “Türkiye'nin Maldivleri” olarak görülen Salda Gölü'nün yanına yapılan Millet Bahçesi projesi sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevrecilerin karşı çıktığı Millet Bahçesi'nin 5 Haziran Çevre Günü'nde açılacağını açıklamıştı.

Açılış ertelendi

CHP Burdur Milletvekili Göker; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması beklenene ve 5 Haziran Çevre Günü'nde yapılması planlanan açılışın, çalışmalar bitmediği için ertelendiğini aktardı.

Kumların rengi değişti

Göl çevresine bungalov prefabrik evler ve mescit yapımı devam ediyor. Salda Gölü’nün son durumunu, yapım çalışmaları süren Millet Bahçesi’ni ve bungalov evleri ANKA görüntüledi. Gölün, Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği, Milli Park kıyılarındaki kumların ise doğal rengini koruduğu görüldü.

Göldeki son durum hakkında bilgi veren CHP Burdur Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mehmet Göker, muhalefetin çabaları sonucu ilk yapılan projeden geri adım atıldığını belirtti. Göker, "Çevrenin lehine bir adım atıldı. Valiliğin düzenlediği çalıştayda, benim önerim vardı. Salda Gölü kullanılıyorken, korunmalı. Bunu yapmanın da tek yolu vardır. Ya dağ kenarında panoramik görüntülerle bu yapılır ya da girişi belli noktadan, belli sayıda kişiyle yapılarak bu sağlanabilir" dedi.

Göker, Milli Park için ilk projeyle ihale yapıldığını ancak buna ilişkin dava devam ettiği için, bu ihalenin iptal edilerek yapın sürecinin sürmesi gerektiğini ifade etti. Göker, ileride çıkabilecek yargısal bir sorunu şu örnekle anlattı:

"Yargıda devam eden bir mahkeme ve karar beklenen olay varken, düzenlemenin devam etmesi hukuk devleti ilkesiyle bağdaşır tarafı yok. Bu bölgede bir baraj, bir gölet yapımını biz yargıya taşımıştık. Gölet yapımı tamamlandı, yargı dedi ki 'Gölet yapımı durdurulmalı'. Şimdi ne oldu? Gölet orada duruyor. Para gitti. Garip, gurebanın yetimin hakkı çarçur edilmiş oldu. Acelecilik var" diye konuştu"

'Halk yararına kullanılmalı'

Göker, gölün halk yararına kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Bu alanın halkın yararına, halkın kullanımına en uygun şekilde nasıl kullanılacaksa, yani ranta açılmadan, birtakım kişilere peşkeş çekilmeden. Bunun mücadelesini yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda da çevre dostları, yöre halkı müsterih olsun" dedi.

Göker, gölün içine girilmemesi gerektiğine dikkat çekilerek, şöyle konuştu:

"Salda'nın içine girdiğiniz zaman değil, dışarıdan baktığınız zaman mutluluk veren bir görüntüsü var. Bunu kullanmamız lazım. Ama kapalı göl olduğu zaman içeriye girişi arttırırsak, doğal olarak burası kirlenecek ve bu güzelliğini kaybedecek. Bizim endişemiz bundan. Bu endişenin nedeni ne? Geçmişte mevcut hükümetin yapmış olduğu düzenlemelerle kaybedilmiş doğal güzelliklerimiz ortada duruyor. Kötü örnekleri ve kötü bir sicili var. Mücadelemizi takip statüsünde devam ettirmekte kararlıyız"

'Muhalefet denetimde'

Göker, projeden birilerine 'rant yaratılma' ihtimaline de dikkat çekerek, "Bu işler suiistimale açık. Bu suistimalin önüne geçebilmek için, bu konuda denetleyicisi rolünde takibimiz devam edecek" diye göldeki her gelişmenin takipçisi olacaklarını açıkladı.

'Türkiye'de bir göl bize Mars'ı anlatabilir'

NASA Mars'taki Jezero Krateri'nde inceleme yapmak üzere keşif aracı Perseverance'ı Kızıl Gezegen'e göndermişti. Operasyon öncesinde, Burdur'daki Salda Gölü'nün Jezero Krateri'ndekine benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğu duyurulmuştu. N tarafından Salda Gölü için yapılan açıklamada, 'Türkiye'de Bir Göl Bize Mars'ı Anlatabilir' açıklaması yapılmıştı.

“Perseverance gezgininin 18 Şubat 2021'de Mars'taki Jezero Krateri'ne tarihi bir iniş yapması planlanıyor. Gezici bölgeyi araştıracak ve Dünya'ya geri göndermek için kaya örnekleri toplayacak. Kraterin içine hiçbir insan ayak basmamış olsa da araştırmacılar Dünya'daki benzer bir manzara sayesinde ne bekleyeceklerine dair bazı fikirlere sahipler: Salda Gölü

Türkiye'nin güneybatısındaki bir gölün, Mars'taki bir çarpma krateri ile çok fazla ortak yanı olduğunu düşünmeyebilirsiniz, ancak iki havza benzer mineraloji ve jeoloji içerir. Aslında, Salda Gölü, bir zamanlar bir göl içerdiği düşünülen Jezero Krateri'nde bulunanlara benzer karbonat mineralleri ve biriktirme özellikleri (deltalar) içeren dünyadaki bilinen tek göldür"

ANKA

 

Türkiye Haberleri