Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Türkiye ile ilişkilerde yıllardır süregelen durgunluğun aşılması gerektiğini ifade etti. Çarşamba akşamı açıklanan bildiride, Doğu Akdeniz'in istikrarlı bir bölge haline gelmesinin ve iki taraf için de faydalı bir ilişkinin AB'nin çıkarına olacağı belirtildi.
AB Zirvesi sonrası açıklanan bildiri de ayrıca Kıbrıs sorununa vurgu yapılarak , Kıbrıs sorununun, daha önceki Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve AB prensipleri ile uyumlu ve kapsamlı bir çözümü için çabaların devam etmesi gerektiği bildirilerek, Brüksel'in süreçte aktif olarak yer alma isteği' vurgulandı.
"HİÇBİR ZAMAN KABUL GÖRMEYECEK"
Yapılan bildiri üzerine Türkiye Dışişleri bakanlığından konuya ilişkin yazılı açıklama geldi.
''AB ile ilişkilerinde Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir''
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle:
''Dışişleri Bakanlığı, 17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Brüksel'de yapılan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde, Türkiye'ye ilişkin alınan kararlarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu kararların AB'nin Türkiye ve küresel gelişmelere dair stratejik vizyon eksikliğinin yeni bir örneği olduğu belirtilerek, "Zirve sonuçlarında ülkemizle iş birliği ve karşılıklı fayda sağlamaya yönelik bir ilişki geliştirilmesinin AB'nin stratejik menfaatine olduğu vurgulanmaktadır. Buna karşın, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan AB-Türkiye ilişkilerine dair Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır. Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir.
Çok yönlü Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs meselesine indirgeyen anlayıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. Böylesi bir zihniyet, Kıbrıs sorununa veya diğer bölgesel ve küresel meselelere olumlu ve yapıcı bir katkı sunamaz. Aday ülke Türkiye, AB üyeliği konusunda kararlılığını korumaktadır. Bununla beraber, iş birliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz. AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız"