Türkiye'de ıspanak zehirlenmelerinin yankıları sürerken, bir zehirlenme haberi de Sivas'tan geldi. Bu kez, 5 lise öğrencisi yedikleri tavuk dönerden zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı, ıspanak zehirlenmelerinin nedeni olarak araya karışan yabani otları göstermiş, ancak denetimsizlik üzerine tek bir açıklama dahi yapmamıştı. Döner zehirlenmesi de "Buna da mı ot karıştı?" sorusunu sordurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yakın zamanda taklit tağşiş yapan firmaları ifşa etmişti. Buna rağmen Türkiye'nin dört yanından toplu zehirlenme haberleri gelmeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde de çoğunluğu üniversite öğrencisi 67 kişi Karaman'da yedikleri dönerden zehirlenmişti.
Son yaşanan olaylar, gıda güvenliği konusundaki soruları arttırdı. Denetim mekanizmalarının işlemediği, işlese bile bunun şeffaf bir şekilde kamuya açıklanmadığı konusunda da tepkiler giderek yükseliyor.
Son olarak da Sivas'ta 5 lise öğrencisi yedikleri tavuk döner nedeniyle gıda zehirlenmesi geçirerek hastaneye kaldırıldı.
Gültepe Mahallesi'nde bulunan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 5 öğrenci, öğle saatlerinde okulun yakınındaki bir lokantadan tavuk döner alıp, yedi. Ancak bir süre sonra öğrencilerde mide bulantısı ile kusma gibi şikayetler ortaya çıktı. 5 öğrenci, okul yönetimince çağrılan ambulanslarla Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Numune Hastanesi'ne kaldırıldı.
Gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedaviye alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri, tavuk döner satışı yapan iş yerinden incelemek üzere numune aldı. Soruşturma başlatıldı.
Tedbirler yetersiz
Ispanak zehirlenmeleri üzerine halktv.com.tr'nin sorularını yanıtlayan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Şenyurt, işletmelerde işletmelerde teknik personel çalıştırma zorunluluğunun olmadığını ve bu durumun da böyle zehirlenme vakalarına sebep olduğunu belirtmişti.
Şenyurt, "Bir işletmede çalışan sayısı, 10'dan azsa istihdamı zorunlu personel, yani meslek disiplini almış teknik personel çalıştırma zorunluluğu yok. Orada çalışan patron ya da ustabaşının bir hijyen eğitimi alması yeterli görülüyor. Bu yeterli olabilir mi? Bugün 675 bin onaylı işletme var ve bunların yarısı, belki daha fazlası bu sınıfta. Biz bunlara göz yummamalıyız." diyerek durumun vehametini gözler önüne sermişti.