İzmir'de Depremi 16 Saniye Önceden Bildirecek Sistem

Tuzla Fayı'na dikkat!: "Deprem üretme zamanı yaklaştı"İzmir'de son 100 yılda fayların yıkıcı bir deprem üretmediğini belirten uzmanlar, 17 fayın 6 ile 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini kaydetti. İzmir faylarını kesip inceleme yapan bilim insanları, 2 bin yıllık deprem üretme aralığı olan Tuzla Fayı için bu aralığın yaklaştığını söyleyip 7 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.

Bu sistem, depremleri saniye saniye takip ederek İzmir'de 12 istasyona yerleştirilecek sensörler aracılığıyla depremin 16 saniye öncesinden haberci olmayı hedeflemektedir. İşte bu sistemin özellikleri ve faydaları:

Sistemin Özellikleri:

12 istasyona yerleştirilecek.

Depremleri saniye saniye takip edecek.

Depremin 16 saniye önceden haberini verecek.

Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli.

Sistemin Faydaları:

İnsanlara depremden önce uyarı sağlayarak can kayıplarını azaltma potansiyeli var.

Büyük ölçekli yapılarda depreme karşı önlem alma imkanı sunuyor.

Deprem anında kaynağını ve büyüklüğünü hızlıca belirleme imkanı sağlıyor.

Bu sistemin önemli olduğu noktalardan biri de İzmir Fay Hattı'nda yaşanan durumdur. Tuzla Fayı'nın 2 bin yıllık deprem üretme aralığı bulunmakta ve son depremi yaklaşık 2 bin yıl önce gerçekleşmiştir. Bu durum, bu fay hattının tekrar deprem üretme zamanının yaklaştığına işaret etmektedir. İzmir'de yaşanan bu gerçeklik, deprem konutları yapılması gerekliliğini de ortaya koymaktadır.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in önerileri arasında kentsel dönüşümün 1999 öncesi yapılan binalar ekseninde yapılması, zemine göre ve nüfus yoğunluğuna göre önceliklendirme yapılması ve depremden önce deprem konutlarının yapılması yer almaktadır.

Sistemin deneme süreci önümüzdeki ay başlayacak ve 6 ay boyunca devam edecek. Bu süreçte İzmir'deki farklı lokasyonlardaki 12 AFAD istasyonuna yerleştirilecek. Başarılı bir deneme sürecinden sonra bu sistemin tüm Türkiye'ye yayılması, can kayıplarını önemli ölçüde azaltabilir.

Ek bilgiler olarak, Türkiye'de bulunan 485 faydan sadece 25 tanesinin kırıldığı ve bu yıl sonunda 14 üniversiteden 100'e yakın bilim insanı tarafından yüzün üzerindeki fayın çalışılacağı bilgisi verilmektedir. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremin ardından bir yıl içinde yaklaşık 100 bin depremin yaşandığına dikkat çekilmektedir.

Gündem Haberleri