Zeytinburnu'ndaki Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangına hem karadan hem de havadan müdahale etti. Yangının söndürülmesi sonrası soğutma çalışmaları yapıldı.
Hastalar tahliye edildi
Yangın, Balıklı Rum Hastanesi'nin huzurevi bölümünde çıktı. Bazı hastalar tekerlekli sandalyede, bazıları da kucakta dışarı çıkarıldı.
Belediye başkanından ilk açıklama
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "100 kişi tahliye ettik, can kaybı yok" açıklamasında bulundu.
İmamoğlu ve Yerlikaya yangın bölgesinde
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yangın bölgesine gitti.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı ve İBB İtfaiyesi Daire Başkanı Remzi Albayrak'tan bilgi alan İmamoğlu gelişmeler hakkında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte gazetecilere bilgi verdi. İmamoğlu açıklamasında şunları söyledi:
“Ne yazık ki, İstanbul'un simge hastanelerinden biri Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın oldu ve bir hasar var. Tabii sevindirici olan, şu anda hasta tahliyeleri büyük oranda yapıldı. Ve şu anda bizim burada 78 aracımız, 215 personelimiz var. Ve Zeytinburnu Belediyesi'nin de bir kısım görevlileri burada. Farklı kurumlar da arka planda destek için bekliyorlar. Ama şu an gördüğümüz gibi, son çatıda kontrol altına alınmaya çalışan bir yangın. Binanın geneline baktığımızda, üst çatı ve onun alttaki döşemesi ahşap. Diğeri de tabii eski usul bir döşeme imalatı. Şu an binaya dönük içeride çalışan itfaiye çalışanlarımız var, yangını kontrol altına alması gereken. Dolayısıyla süreç devam ediyor. Arkadaşlarım, çalışma içerisinde en hızlı biçimde müdahalesini yaptılar; devam ediyor. Burada mühim olan, can kaybının olmaması. Balıklı Rum Hastanesi bizim için çok kıymetli bir kurum. Hastane olarak da çok kıymetli. Onu tekrar hep birlikte ayağa kaldırırız. Biz de yanında oluruz vakfımızın. Ama esas olan, burada can kaybının olmaması. Bir an önce de kontrol altına yangının alınması. Diğer kısmını hep beraber hallederiz.”
'Kontrol altına alacağız'
“İtfaiyemiz, haber geldiği andan itibaren buraya müdahaleye başladı. Sayın Valimizle beraber koordinasyon içerisindeyiz. Onun dışında, diğer kurum ve kuruluşlarımız da arka planda ihtiyaca dönük beklemekte. Başhekimimiz burada. Geçmiş olsun diyelim. Tabii esas olan şu anda hastaların tahliye edilmiş olması buradan tamamen. Önemli olan da o. Süreci çok yakın bir zaman içinde arkadaşlarım kontrol altına alacaklarını ifade ediyorlar. Zaten görünen şekliyle de sadece çatıda ahşap bölümün hızlıca yanıyor olması. Tabii eski bir bina. Yaklaşık yüz otuz yıllık bir bina. Dolayısıyla her ne kadar acil bir durumda yukarıda ilgili kurumların Valimiz tarafından hazırlanan havadan müdahale helikopteri hazır olsa da şu an kontrol altına alınan yangında o aracın buraya su müdahalesinin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Çünkü hem içeride çalışan itfaiyecilerimiz var. Hem de binanın var olan statik yapısının öyle bir suyun bırakıldığı anda bunu taşımayacağı yönünde kanaat var arkadaşlarımda. Dolayısıyla tüm ekiplerimizle buradayız. Çok yakın zaman içinde kontrol altına alacağız.”
'Yangının sebebini bilmiyoruz'
Hastane önünde açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Yaralı ya da can kaybı söz konusu değil. Yangının sebebini şu an bilmiyoruz. İtfaiye ekiplerinin vereceği rapor yangını sebebini ortaya koyacak. 104 yaşlı ve hasta tahliye edildi" dedi.
Hastaneyi ilk kez Halk TV ekibi görüntüledi
Yangına müdahale sürerken Balıklı Rum Hastanesi'nin içini ilk kez Halk TV ekibi görüntüledi. Görüntülerde, müdahale sonrası hastanedeki birçok şeyin kullanılamaz hale geldiği görülüyor.
Başhekim: Can kaybımızın olmaması bizim için en büyük sevinç
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başhekimi Uz.Dr. Stati Leana ise, “Herkes iyi. Ben odamdaydım, koşmaya başladım. Baktım ki sol tarafta alevler ve dumanlar var. Can kaybımızın olmaması bizim için en büyük sevinç. Tahliyeler hemen başladı" dedi.
Soğutma çalışmaları yapıldı
Yangının söndürülmesi sonrası soğutma çalışmaları yapıldı.
Balıklı Rum Hastanesi'nin tarihi
Hastane, 1454 yılında Karaköy’de "Büyük Balıklı Han"’ın bulunduğu yerde faaliyete geçen hastaneye dayanıyor. 18. yüzyılda veba salgını nedeniyle hastane surların dışına taşınan hastane; "Yedikule Hastanesi" adıyla bakkallar esnafı locası tarafından1753 yılında inşa edildi. Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi. 1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi;. Balıklı Meryem Ana Kilisesi’nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı’daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816’da hastaneye bağlandı.
Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul’daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi. Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildiler.
1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir. Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye’nin ilk özel kliniği kuruldu.
AYRINTILAR GELECEK...