MERVE NAYİŞ
Türkiye'de Biontech aşısının gelmesiyle son 2 haftadır hızlanan aşılama sürecinde yaşanan son durum ile ilgili uzmanlar Halk TV'ye konuştu. Aşı karşıtlığı, aşıya olan tereddüt ve aşılama yoğunluğu ile ilgili konuştuğumuz Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, "Koronavirüs hiçbir yerde bitmeden güvende olamayacağız yüzde 70 oranını yakalamamız lazım" ifadelerini kullanırken, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Sarp Üner ise "Belli bir grubun neden aşı karşıtı, neden tereddütü var bunun bulunup tespit edilip ona göre bir müdahale yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç yaptığı açıklamada aşılanmayla ilgili son duruma ilişkin şunları söyledi;
"Son iki haftadır aşılamada bir hızlanma oldu. Muhtelemen aşı tedariki sağlandı. Özellikle Biontech ile ilgili çok rahat aşılama sürecine girdik ama Sinovac aşısının da geldiği söylendi. Ama hiçbir yerde bitmeden güvende olamayacağız yüzde 70 oranını yakalamamız lazım.
Sağlık otoritesine güven düşüyor. Bunun yanında eşitsizlik ve ayrımcılık da var. Özellikle Doğu Anadolu'da aşı çağrısı konusunda kolaylık sağlanmıyor, orada MHRS gibi sistem ya da teknolojik unsurlar daha az bu yüzden o bölgedeki halka; tabip odaları, sağlık ekipleri tarafından çağrı yapılması şart. Batıda ise aşılama aile sağlık merkezlerinde devam ediyor"
Karakoç, AVM'de kurulan aşı standlarına ilişkin şunları söyledi;
'AVM'deki aşı standları doğru değil'
"AVM'deki aşı standları doğru değil. Bakın AVM'ler kümelenmenin yığılmanın olduğu yerler. Öyle alanlar açmamız gerekiyor ki sadece aşıla programı olan yerler olması lazım. Doğru bulmuyoruz. Bunun yanında yapılan iyi uygulamalar da var. Büyük organize sanayilerde, iş yerlerinde aşılama programı yönetiliyor bu iyi bir anlayış. Sadece aşı için alanlar oluşturmak gerekiyor.
Her yerde aşıya randevusuz gidilemiyor. Ankara'da mutlaka alınması gerekiyor. Mesela Şehir Hastanesi'nde yoğun aşı kuyrukları oluştu. Ankara'da geçen hafta yoğun kuyruklar oluşmuştu ama sonrasında sadece aşı için alanlar oluşturuldu ve kısmen de olsa yoğunluk azaldı. Aşı kampanyaları yapılması gerekiyor"
Toplumun yazılı-görsel basın ve kamu spotlarıyla birlikte aşılamayla ilgili daha doğru bilinçlendirilmesi gerektiğini Sağlık Bakanlığı'na söylediklerini belirten Ali Karakoç şöyle devam etti;
'Aşıda gönülsüzlüğün iki sebebi var'
"Birincisi aşı reddi dediğimiz bu kötü bir tutum, toplum sağlığını tehlikeye atan bir tutum. Aşı reddi taraftarı olan insanlar bu topluma karşı bir suç işliyorlar, bunu politik, ideolojik bir tutum haline getiriyorlar ve bunu yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.
Diğer taraftan da aşı tereddütü dediğimiz bir durum var eskiden beri vardı bu ve biz ısrarla Sağlık Bakanlığı'nın bunu giderebilmesi için görsel ve yazılı basında kamu spotlarıyla aşılamayla ilgili doğru bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledik.
'Çelişkili açıklamalar yüzünden aşı tereddütü arttı'
Ama Covid-19 sürecinde ise düşünün aralık ayında aşılama başlandı o gün Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre hızlı bir şekilde aşı gelecek. Ne yazık ki çelişkili açıklamalar yüzünden aşı tereddütü arttı.
Halen geldiğimiz noktada açıklamalar sadece Twitter üzerinden yapılıyor görsel ve yazılı basında açıklama yapılmıyor. Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı'na bu konuda defalarca çağrıda bulundu. Toplumu bilimsel ve aydınlatmak için çeşitli programlar yapıyor fakat meslek örgütüne karşı tutumu yüzünden halka duyuramıyoruz"
'Koronavirüs her yerde bitmediği müddetçe sonlanmayacak'
"Sağlık Bakanlığı'nın hemen kampanyaya dönüştürmesi gerekiyor. Tek yolu ya bulaş zincirini kıracaksınız ya da aşı. Koronavirüs salgını her yerde bitmediği müddetçe sonlanmayacak"
'Ana dilde sağlık hizmeti'
"Aşı tereddütü, örneğin İç Anadolu'da yüzde 90 civarında. Doğu bölgesi için ana dilde çağrı ana dilde sağlık hizmeti verilmesi yapılması gerek"
'Sosyal medya dışında farklı yöntemlerle aşı karşıtlarına ulaşılması lazım'
"Kimlerin aşı hakkı olup da yaptırmadığı belli bunlar bakanlıkta var çünkü mesajlar geliyor belli. Özellikle yeni geçirmiş yaş grupları değil de 65 üstü 55-60 yaş üstü. Çünkü bu grupların epeydir aşı hakları var. Henüz yaptırmamışların tespit edilip kendileriyle bilimsel çalışmayla ya da temasla nedenleri öğrenilmesi gerekiyor.
Aşı tereddütü olan grup homojen bir grup değil. Bir grup insan buna tamamen tek bir müdahale yapılsa çözüm bulunmaz. Kimisi google doktorluğu yapıyor, kimi sosyal medyadan etkileniyor, kimi kaotik şeylere dini şeylere inandığı için yaptırmıyor. Dolayısıyla neden aşı karşıtı, neden tereddütü var bunun bulunup tespit edilip ona göre bir müdahale yapılması gerekiyor. Bu da sadece sağlıkçıların işi değil, özellikle sosyologların, iletişim uzmanlarının olduğu bir grupla yapılması gerekiyor.
Aşı karşıtları bir toplumu temsil etmez. Bilgilendirme yapılırken sosyal medya kullanılıyor ama çeşitli nedenlerle sosyal medyanın etki etmediği ulaşamadığı bir grup var. Dolayısıyla farklı yöntemler kullanılarak insanlara ulaşılması lazım. Bununla ilgili bir çalışma yapılması lazım"