Ayşegül KASAP - Halk TV
Pfizer ve Biontech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı, virüse karşı yüzde 90'dan fazla başarı sağladı.
Aşının test edildiği ülkeler arasında Türkiye de var. 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşının piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Pfizer ve Biontech 1 milyardan fazla doz aşı için anlaşmalar imzaladı. İlk aşamada ABD’ye 100 milyon, Birleşik Krallık'a 30 milyon, Japonya’ya 120 milyon, Kanada’ya 20 milyon, Yeni Zelanda'ya 1.5 milyon ve AB’ye 200 milyon doz aşı satışı olacak. Biontech'ın CEO’su Uğur Şahin, 2021 yılının ilk 3 ayında Türkiye’nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini söyledi. Ancak Türkiye grip aşısı ihtiyacını bile tam karşılayamadı.
Bu bağlamda Kovid-19 aşısında gerekli ihtiyacın sağlanıp sağlanmayacağı ise merak konusu..
Halk TV’ye konuşan İSTAHED Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir aşının iki doz kullanılacağına dikkat çekti.
1 milyon doz aşıyı 500 bin kişi kullanabilecek
“Ülkemize gelecek her doz, uygulanacağı kişi sayısı olarak ikiye bölünmeli. Örneğin 1 milyon doz ülkemize aşı geliyorsa bu 500 bin kişiye uygulanacak demektir. 2020 sonuna kadar firma 50 milyon aşı üretecek. Bu şu demek 25 milyon kişiyi 2020 bitene kadar aşılamayı hedefliyorlar. Tabi burada Türkiye’ye düşecek miktar milyon rakamlarını bulmayacaktır. Ama 2021 yılı için üretilmesi planlanan 1,3 milyar aşı, yaklaşık 650 milyon kişinin bu aşıya ulaşabileceği anlamına geliyor. Burada ülkemizin şansı şu; Pfizer’in ülkemizde bir dolum tesisi var. Yani aşıyı ABD’de doldurmakla vakit kaybedilmeyecek.“
2021’in ilk 3 ayında beklene aşı gelemeyebilir
Phizer ve Biontech aşıyı alınabilecek fiyatlarla piyasaya sürmeyi planlıyor.
“2021’nin ilk 3 ayında ülkemizin ihtiyacını karşılayacak dozda aşı gelmesi çok iyimserlik olur. Ama 2021’inin sonuna kadar birkaç milyon doz aşı ülkemize gelir diye tahmin ediyorum.”
Türkiye’deki aşı çalışmalarında son durum
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’deki aşı çalışmalarının bahar ayında hizmete sunulacağını söylemişti. Dr. Özdemir aşının bahar ayına yetişmesinin imkânsız olduğuna dikkat çekti.
“Ülkemizdeki aşıların faz çalışmalarına daha yeni başlandı. Biliyorsunuz insan deneyleri başlandıktan sonra yan etkiler görülebiliyor. Aşı çalışmaları durabiliyor. İyimse tahmin 2021 sonuna kadar umarım ülkemizde de uygulanacak şekilde piyasaya sürülecek aşı üretilir. Ülkemizde aşı hazır hale geldikten sonra seri üretime nerede geçilecek? Ülkemizde halihazırda modern bir aşı üretim tesisi hazır değil"
Brezilya’da durdurulan testler Türkiye’de devam ediyor. Biıotech'in geliştirdiği 'Coronavac' isimli aşı adayının faz 3 denemelerinde ciddi yan etki görüldü. Bu nedenle brezilya, aşı testlerini durdurdu.
Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu açıklamasına göre testlere görülen yan etkiler; ölüm, potansiyel ölümcül yan etki, kalıcı sakatlık ve sakatlık, hastanın hastaneye yatırılması…
Dr. Özdemir: Aşılar ülkemizde de durdurulmalı
“Her ölüm ya da her yan etkinin aşıya bağlamamak bunu araştırmak gerekiyor. Ülkemizde şu an durdurulma kararı alınmadı, devam ediyoruz diye biliyorum. Aynı aşı ülkemizdeki çalışmalarda da kullanıldığı için bu aşının şu anda sonuç açıklanana kadar çalışmaların durdurulması gerekiyor.”
Halk TV olarak testlerin Türkiye’de devam edip etmediğini Sağlık Bakanı Yardımcısı Muhammet Güven’e sorduk ancak henüz bir yanıt alamadık.