Türk bilim insanları kanser tedavisi üzerine yaptıkları çalışmalarında aksolotl adlı bir canlı türüne odaklandılar.
Günümüzün gelişen teknolojisine rağmen hala kesin çözümü ya da tedavisi olmayan bir hastalık olan kansere karşı her geçen gün alternatif muhtemel tedaviler ya da yeni çözüm önerileri geliştiriliyor.
Fobito‘nun haberine göre Bu muhtemel tedavi yöntemlerinden biri de Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi (REMER) tarafından yapılan bir çalışma ile aksolotl isminde bir canlı üzerinde yürütülüyor.
Amerika Kentucky Üniversite’si aracılığı ile getirilen ve aslında nesli tükenmiş olmasına rağmen laboratuvar ortamında belirli sayıda üretilerek neslinin devamlılığı sağlanan aksolotl isimli bu canlı, vücudunun kopan herhangi bir uzvunu yeniden geliştirebiliyor ve hücre yenilenmesi sayesinde de kansere yakalanma ihtimali diğer tüm canlılardan çok daha düşük kalıyor.
300 adet aksolotlın getirildiği çalışma 1 yıldır 30 bilim adamı tarafından yürütülüyor ve şu anda bu canlıdan elde edilen hücre örneklerinin başka canlılarda da kullanılarak tedavide etkili olup olamadığı araştırılıyor.
Aksolotlların hücre yapısı ve yenilenme becerisinin sırrı çözüldüğünde felç gibi hastalıklarda da kullanılarak felçli kısımda yer alan sinirlerin ya da kullanılamayan herhangi bir dokunun yeniden yapılanması sağlanacak.
Bir sonraki adım olarak da bu canlıların neden kansere yakalanma ihtimallerinin çok daha düşük olduğu araştırılarak çalışma genişletilecek ve bu ilginç canlının yenilenme yeteneği sayesinde insanlar da hastalıkları nedeniyle işlevini yitiren organlarını ya da kaybettikleri dokuları geri kazanabilecekler.