Apple ve Android telefonlarındaki uygulamaların kullanıcılara ait birçok bilgiyi üçüncü taraflarla paylaştığı ortaya çıktı.
ABD'nin ünlü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile Harvard ve Carnegie-Mellon üniversitelerinden araştırmacılar Google Play ve Apple App Store'de bulunan 110 uygulamayı inceledi.
Androıd uygulamaların yüzde 73'ünün kullanıcıların e-posta adreslerini, Apple işletim sistemi iOS uygulamalarının yüzde 47'sinin de konum bilgisini paylaştığı ortaya çıktı.
'Kim benim hakkında ne biliyor? Mobil Uygulamaların Üçüncü Taraflarla Kişisel Bilgi Paylaşımının Perde Arkası' başlığını taşıyan araştırmada 55 Android uygulama ile 55 iOS uygulaması test edildi.
Araştırmacılar, farklı uygulamaların kullanımı sırasındaki internet trafiğini kaydederek, bunlar arasında kimlik ve davranış şekillerinin tespit edilmesine yol açacak bilgiler olup olmadığını taradı.
Android uygulamaların isim (yüzde 49) ve adres (yüzde 25) gibi kişisel bilgileri paylaşma oranının iOS uygulamalarına göre daha yüksek olduğu belirlendi.
İncelenen iOS uygulamalarının yüzde 18'inin isimleri, yüzde 16'sının da e-posta adreslerini paylaştığı saptandı.
Sağlık, formda kalma ve tıpla ilgili 30 uygulamadan üçünün aranan deyimleri ve kullanıcı girdilerini üçüncü taraflara ilettiği gözlendi.
Örneğin Android sağlık uygulaması Drugs.com, aralarında 'uçuk virüsü' gibi unsurların da yer aldığı tıbbi bilgileri 5 ayrı internet adresiyle paylaştı.
Android uygulamaların Google ve Facebook'a veri aktarması daha büyük olasılık.
En fazla bilgi 'sızdıran' Android uygulaması ücretsiz görüşme ve mesaj gönderme hizmeti sunan Text Free. Bu uygulama 11 siteye veri gönderiyor.
iOS uygulamaları arasında ise Localscope adındaki adres tarama uygulaması verileri 17 siteyle paylaşıyor.