İsviçreli bilim adamları fare beynindeki 30 milyon nöronu bilgisayara kopyalayarak sanal ortamda bir fare beyni yarattılar.
İsviçre’nin Lozan Politeknik Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından yapılan uzun süreli çalışmalar sonucunda genç bir farenin beynindeki 30 milyon nöronu bilgisayarda bire bir olarak yapıldı. Bu uzman ekibin lideri olan Henry Markham, sanal beynin genç bir farenin beyniyle aynı şekilde işlev gösterdiğini ileri sürdü. Markham’a göre bu çalışma insan beyninin bilinmeyenlerinin ortaya çıkarılmasında etkili olacak.
Webtekno’da yer alan haberdeki bilgilere göre 31 bin beyin hücresi, 37 milyon sinir kavşağına bağlanmış olan bu sanal beyin çalışmaları 2005 yılında başlatıldı ve bu yıl sonuçlandırıldı. Sanal beynin aktivitelerinin görüntüsü internet ortamında paylaşılırken bu simülasyonun, beynin nasıl çalıştığına dair araştırmaları geliştireceğini söyleyen Henry Markram, aynı projenin insan beyni versiyonu üzerinde de çalıştıklarını ve bunun için 1.1 milyar dolarlık bütçe aldıklarını duyurdu.
Eğer bu ekibin insan beynini sanal ortama aktarabilme çalışması başarılı olursa robotların bir insan düşüncesinde olabilme durumunun da önü açılmış olacak.