Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri ve teknik iş birliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, Çin'e Türkiye'den önce S-400 hava savunma sistemi teslimatı yapacaklarını söyledi. Kojin ayrıca, S-400 anlaşması kapsamında Türkiye'ye teknoloji transferi yapılıp yapılmayacağına ise ayrı görüşmelerde karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Rus haber ajansı İnterfax'a konuşan Kojin, Rusya'nın imzaladığı S-400 anlaşmalarına ilişkin olarak, "Kontrat hazırlandı. Fakat bir sıra var. Şu anda Çin'in kontratı hayata geçiriliyor. Sonra diğer kontrata geçilecek. Türkiye sırada. Her şey üzerinde anlaşılan takvime göre ilerliyor" dedi. Kojin, eylül sonunda yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin S-400 bataryaları satın almak için ön ödeme yaptığını söylemişti.
S-400'LERİN TEKNOLOJİ TRANSFERİ POLEMİĞİ
Vladimir Kojin, S-400 bataryalarıyla birlikte Türkiye'ye bu sistemin teknolojisinin transferinin yapıp yapmayacağının karara bağlanması için ayrı görüşmeler yapılması gerektiğini söyledi.
Kojin, "Şu anda imzalanan kontratın yerine getirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Teknolojiyle ilgili süreçler, üretim ve teknoloji transferiyse ayrı görüşmeler gerektiren ayrı bir konu." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün verdiği bir demeçte, tarafların ortak üretim konusunda anlaşamaması halinde Türkiye'nin Rusya'dan S-400 bataryaları almaktan vazgeçebileceğini söylemişti.
Kommersant gazetesi, demeç veren Rus kaynaklar, Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin anlaşmadan vazgeçebileceği yönündeki açıklamasına ilişkin olarak, teknoloji transferi yapılmasa bile Türkiye'nin imzalanan S-400 anlaşmasını 'yırtıp atamayacağını' söylemişti.
Nitekim Kommersant, S-400 görüşmelerinde, Türkiye tarafının, hazır sistemleri satın almayı değil, bu sistemin kendi topraklarında bir araya getirilmesi için bir teknoloji transferi yapılmasını da beklediğini yazmıştı. Fakat gazeteye göre Rus müzakereciler, 'Türk tarafının bu konudaki katı tavrına rağmen teknoloji transferi içermeyen bir anlaşma imzalanmasını sağlayabildi.'
Bu arada Rusya'nın Çin'le S-400 anlaşması imzalandığı Nisan 2015'te açıklanmıştı. Çin'in kaç adet S-400 bataryası alacağı ve anlaşmanın maliyeti ise bilinmiyor. Öte yandan Çin'e S-400 teslimatının 2020'ye kadar tamamlanması bekleniyor.