Türkiye'de siyaset, ekonomik durum, TL'nin değer kaybı, Suriye gibi konular tartışılırken ABD, 3. kez Mars'a keşif aracı yolladı. Dün TSİ 22:30 sularında Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Mars keşif aracı InSight'i, Kızıl Gezegen'in yüzeyine indirdi. Uzay aracının yolculuğu 6 ay sürdü. InSight'ın Mars'ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya'ya iletmesi umuluyor.
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, dün gece TSİ 22:50 sularında tekrar Mars’a döndü. NASA’nın uzay aracı InSight, Kızıl Gezegen’e iniş yaparken böylelikle NASA’nın Mars’a indirdiği üçüncü uzay aracı oldu. NASA’ya ait Opportunity isimli uzay aracı geçtiğimiz döneme kadar Mars’ta araştırma yaparak bulguları Dünya’daki bilim insanlarıyla paylaşıyordu. Fakat devre dışı kalmasının ardından Mars araştırmaları sekteye uğramıştı.
SONDAJ YAPACAK
InSight’ın bu durumu değiştirmesi beklenirken, Mars’ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri aktaracağı açıklandı. Mars’ın bugüne kadar sadece yüzeyiyle ilgili bilgi toplayabilen NASA, InSight ile gezegenin toprak altındaki yapıyı da sondaj yoluyla izleyebilecek.
NASA’nın daha önce Mars’a inmiş olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı.
Mars üzerinde gezerek örnek toplama gibi bir amacı olmayan InSight, sondaj yoluyla Mars’ın yeraltı yapısını, yeraltı ısısını, sismik aktiviteleri ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak. InSight’ın Mars’ın çekirdeğinin yapısı ve büyüklüğü konusunda ilk somut bilgileri aktarması umuluyor.
DÜNYA İLE KIYAS YAPILABİLECEK
Mars’ın katmanlarının incelenmesi, sadece Mars konusunda değil, diğer gezegenlerin oluşumu konusunda da önemli bulguların elde edilmesini sağlayacak. NASA’dan yapılan bir açıklamada “Kayalık gezegenlerin incelenmesi konusunda elimizdeki tek veriler Dünya’ya ait. Mars’ta elde edilecek bulgular bir karşılaştırma yapmamızı sağlayacak” deniyor. InSight’ın elde edeceği bilgiler ışığında Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri değerlendirmek için de yeni bir bakış açısının yakalanabileceği belirtiliyor.
NASA ayrıca Insight’ın Mars’ı bir ‘zaman makinesi’ gibi kullanacağını da söylüyor: “Mars Dünya ve Venüs’ün üçte biri kadar büyük. Daha az enerji barındırıyor ve birçok anlamda aslında bir fosil gezegen. Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair sırlar da bu gezegenin derinliklerinde saklı.”