Kitap Kurtları İçin Uygulamalar

Gelişen teknoloji gerçekten klasik edebiyatı öldürdü mü sorusuna karşı kitap okumak için geliştirilen uygulamalar.Yiğit Can Kaytmaz Milliyet Sanat dergisi ağustos sayısında kitap okuma zevkini başka platformlarda yaşatacak uygulamaları...

Gelişen teknoloji gerçekten klasik edebiyatı öldürdü mü sorusuna karşı kitap okumak için geliştirilen uygulamalar.

Yiğit Can Kaytmaz Milliyet Sanat dergisi ağustos sayısında kitap okuma zevkini başka platformlarda yaşatacak uygulamaları derledi.

Google Goggles: Kitabı kapağından tanır.

Arama motoru Google’ın uygulaması Goggles, aslında kamera temelli bir uygulama. Fotoğrafını çektiğiniz nesne, mekan ya da insanlar hakkında kendi veritabanından arama yaparak gerekli bilgileri veriyor. Kapağını çok sevdiğiniz bir Kitap mı gördünüz? Fotoğrafını çekip kitap, yazarı veya yayınevi hakkında bütün bilgileri alabilirsiniz. Buna ek olarak çeviri özelliği de bulunan uygulama sayesinde, yabancı dilde anlamadığınız bir kelime ya da paragrafı çevirebilirsiniz. Bütün kitabı çevirmemekte fayda var, malum hafıza ve şarj sorunu günümüzün en büyük problemleri arasında.

Litnav: Edebiyatı keşfe çıkın

Teknoloji ve edebiyatın kesiştiği, okuru yeni bir boyuta taşıyan bir uygulama Litnav. Litnav’da kurmaca bir karakterin gözünden İskenderiye’den Berlin’e, İstanbul’dan Pekin’e birçok kent gezilebiliyor ve o kentlerin edebi dünyası keşfedilebiliyor. Uygulama sayesinde metro, tren, otobüsle ya da yaya olarak şehri dolaşırken karşılaştığınız manzaranın hikayesini dinleyip izleyebiliyorsunuz. Uygulamanın avantajı sadece ulaşım bilgilerini değil, gittiğiniz konum, hikaye türü ve yolculuğun süresini de hesaba katıyor. Uygulama ücretsiz.

Inkling: İnteraktif kitaplık

İngilizce biliyor ve infografiklere meraklıysanız bu uygulamayı kaçırmamanızda fayda var. Hem yetişkinler hem de meraklı çocuklar için ideal olan bu uygulama, interaktif kitaplar barındırıyor. Uygulama ücretsiz ama fotoğraftan şef olmanın sırlarına ve müzikten ekonomiye birçok konu hakkındaki bu interaktif kitaplar 15.99 liradan 199.99 liraya kadar satın alınabiliyor.

Marvel ve DC Comics: Kahramanlar cebinizde

X-Men, İntikamcılar ve Örümcek Adam gibi süper kahramanları bünyesinde barındıran Marvel, yaklaşık 20 liraya 13 bin çizgi romanı okuruyla buluşturuyor. Süpermen ve Batman gibi kahramanlarla Marvel’ın karşısına çıkan DC Comics ise aynı isimli uygulamasıyla, her ay yeni çıkan çizgi romanları satın alıp okumanızı sağlıyor.

Shakespeare Pro: Shakespeare külliyatı

Günümüzün en büyük sorunu, bir uygulamanın indirmeye değer olup olmadığıdır... Sadece İngiliz edebiyatının değil, dünya edebiyatının da önemli figürlerinden biri olan Shakespeare’in 41 oyunu, 154 sonesi ve 6 şiirine bu uygulama aracılığıyla erişmek onu değerli kılıyor. 26.99 liraya satılan iPhone/iPad uygulamasında aradığınız terimin eşanlamlısına da kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Sosyal medyadan çıkamayanlardansanız istediğiniz metni Facebook ve Twitter üzerinden paylaşabilirsiniz. Bu da yeterli gelmediyse, her gün Apple Watch’ınıza “günün sözü”nün gelmesi ilginizi çekebilir.

Radikal

Bilim ve Teknoloji Haberleri