Facebook’un yeni veri bankası Node Pole, uzun koridorları, birbirine geçmiş kabloları ve devasa havalandırmalarıyla İsveç‘in kuzeyinde yer alıyor.
Facebook demek günde 350 milyon fotoğraf paylaşımı, 4.5 milyar beğeni ve 10 milyar mesaj demek. Tüm bu iletiler şimdi Lulea’da saklanıyor.
Facebook’un Amerika Birleşik Devletleri dışında konumlanan ilk veri tabanı 2011 yılında açıldı ve çam ormanlarının içindeki binasında tüm dünyadan kullanıcılarının fotoğraf ve mesajlarını saklıyor.
Binanın tasarımı oldukça sade. Böylece dışarıdan alınan havanın dolaşımı rahatlıkla yapılabilirken, teknisyenler de bir aksilik durumunda kolayca onarım ve bakım çalışmalarını yürütebiliyor. Hatta 25 bin ila 45 bin kullanıcı burada Lulea’da tek bir teknisyen tarafından kontrol ediliyor.
Facebook, Lulea’nın veri bankası olduğunu açıklıyor ancak burası bir bankanın ötesinde dünyanın en etkili bilgisayar ağının da kurulu olduğu yer. Kışları -20 derecelik bir sıcaklığa ulaşan bölgede soğuk hava binanın içine veriliyor ve bu yolla doğal bir klima sistemi oluşturuluyor.
Lulea şans eseri seçilmiş bir alan değil. Bir asır önce yapımı başlatılan hidroelektrik baraj ve çevredeki, demir çelik kağıt endüstrisi bölgeyi eşsiz kılıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF uzmanı Stefan Henningsson ise Facebook veri bankasına aktarılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesini faydalı bulmakla beraber ekliyor: “Bu tip veri merkezlerinde unutmamalıyız ki dış dünyayla iletişimimiz artıkça daha bilinçli toplumlar haline geliyoruz. Bu açıdan bile dünyayı daha iyi anlamaya çalışmalı ve sera gazı salınımımızı düşürmeliyiz. Aynı zamanda video konferanslar yaparak ulaşım maliyetlerimizi de düşürmeliyiz.”