Amerikan hükümetinin aldığı karara göre, artık vatandaşların bilgileri yasal olarak veri şirketlerinden alınıp incelenebilecek.
Yıllar boyu Amerika Birleşik Devletleri çoğumuzun imrendiği özgürlüklere açık bir ülke olarak biliniyordu. Ancak ABD'de bu durumun yakında sona ereceğini gösteren bir karara imza atıldı.
Amerikan Senatosu aldığı kararla mevcut hükümete veri şirketlerinde depolanan kullanıcı bilgilerini kamu güvenliğini sağlamak adına inceleyebilecek hatta gerek görülürse bu verileri sürekli gözetleyebilecek.
Daha açık bir anlatımla; ABD hükümeti artık istediği her vatandaşın bilgisayar, tablet veya telefonlarındaki internet yoluyla kullandığı facebook, whatsapp gibi tüm programlar üzerinden de bilgilerini ve verilerini izin almadan okumaya ve incelemeye yasal olarak hak kazandı. Buna ek olarak elektronik cihazlarınızdaki kamera ile ses ve görüntü kaydı alınabileceğini de tahmin etmek hiç güç değil...
Özgürlüklerin ülkesi olarak nitelendirilen hemen her platformda bu özgürlükleri ile övünen ABD aldığı kararla özgürlük kavramına büyük bir darbe indirmiş oldu. Senatoda 74 Evet ve 21 Hayır oyuyla kabul edilen karara tepkiler gelmeye başlamış olsada, hükümetin "siber güvenliğin arttırılması amacıyla" sunduğu öneri senato tarafından kabul edilerek hükümete yetki verilmiş oldu.
Öte yandan kullanıcı bilgilerinin en çok bulunduğu teknoloji devi şirketleri arasında yer alan Apple, bu karara yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Şirket yaptığı açıklamada; "Senatonun bu kararını asla desteklemiyoruz. Biz kullanıcılarımızın gizliliğini ihlal eden hiçbir şeyin gerekliliğine inanmıyoruz. Güvenlik sağlanacaksa bu, kullanıcılarımızın gizliliği korunarak sağlanmalı" dedi.
Bakalım ABD hükümeti ilerleyen günlerde diğer şirketlerden gelebilecek tepkilere nasıl bir açıklamada bulunacak?