700 bin civarında sahte Android uygulaması var.
Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyesi Levent Karadağ, yeterli denetim olmadığı için Android uygulamalarının yüzde 70’inin sahte olduğunu iddia etti. Karadağ, halen 1 milyonun üzerinde Android uygulama bulunduğunu belirterek "Apple Store uygulama yüklerken haftalarca denetim yapıyor. Buna karşın Google Play Store’da bir uygulama 2-3 saat içinde yayınlanabiliyor. Dolayısıyla 700 bin civarında sahte Android uygulaması var” dedi.
Sahte uygulamaların şifreleme, casusluk, bilgi ve reklam hırsızlığı amacıyla yapıldığını kaydeden Karadağ şunları söyledi: “Gerçek uygulamaların anında sahtelerini çıkararak, kullanıcıları kandırıyorlar. 60’tan fazla popüler oyunda trojene rastlandı. Yine geçtiğimiz sene BatteryBot Pro'nun sahte bir versiyonu çok canlar yaktı. Uygulamanın orijinal versiyonu, akıllı telefonlardaki batarya kullanımı ile ilgili detaylı bilgi vererek kullanıcıları sıcaklık, voltaj, gerilim ve pil durumuyla ilgili bilgilendiriyordu. Yine virüs uygulaması Virüs Shield’in sahtesi de çok sayıda indirildi.”
Her uygulamanın sahtesinin yapılabildiğinin altını çizen Karadağ şöyle konuştu: “En çok oyun, bankacılık, virüs ve sohbet programlarının sahtesi var. En önemli nokta ise uygulamaları kaldırdığınız zaman da sorunun çözülememesi. Bu yıl siber şantajlar
daha da artacak."
‘Oyun hilesi’ne dikkat, iyi araştırma şart!
Levent Karadağ, tuzaklara düşmemek için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: "Güvenilir markalar, kendi hakkındaki sahte uygulamaları bulup, Google’a iletip onların atılmasını sağlıyorlar. Burada yapılacak şey, bir uygulamayı indirirken, kesinlikle iyice araştırmalı. Mutlaka bilinen mobil güvenlik uygulamaları kullanılmalı. Özellikle 'oyun hileleri' gibi bilgileri sunan programlara itibar edilmemeli.”
Bugün