ABD'li bilim adamları Alzheimer ve beyin hasarını tedavi edecek mikroçip geliştirdi.
ABD’nin Güney California Üniversitesi’nden bilim adamları hafızayı güçlendirmek için yaptıkları araştırmada Alzheimer ve unutkanlığa yol açan beyin hastalıkların tedavisine umut olacak bir keşfe imza attı. Prof. Ted Berger liderliğindeki ekip beyinde hasarlı dokuları atlayıp sağlıklı hücrelere sinyal göndererek hatırlamayı sağlayan mikroçip geliştirdi. Beyinde hafızayı yöneten hipokampus bölgesinde adeta ikinci bir hipokampus gibi çalışan mikroçipin asıl görevi anılara bilgisayar programında olduğu gibi yeniden kod yazmak.
Cihazın sensörleri ışık, sesler, kokular duyuları yakalayıp kompleks elektrik sinyalleri yaratıyor. Bu nöral süreçte yeni kodlar tekrar yazılıyor. İşlem hasarlı doku onarılana ve bölge aktif çalışır hale gelene karar devam ediyor. Prof. Ted Berger, mikroçipin beynin elektrik sinyallerini taklit eden bir bilgisayar algoritması olduğunu açıklayarak, “Elektrik sinyalleri bölgedeki verileri okuyor. Hasarlı bölgeyi bypass ediyor.
Bu tıpkı İspanyolca ve Fransızca bilmediğiniz halde iki dilden çeviri yapmak gibi” dedi. Maymunlar üzerinde yapılan araştırmanın insan deneylerine de başlandı. Bugüne kadar aralarında bir epilepsi hastasının da olduğu 9 kişide denenen mikroçip kayıp hafızayı geri getirmede yüzde 90 başarılı oldu. Projeye mali desteği ise Amerikan Savunma Bakanlığı verdi. Bakanlık, savaşta beyin hasarı oluşan askerleri bu teknikle sağlıklarına kavuşturmayı planlıyor. Mikroçipin gerekli izinlerin alınmasının ardından piyasaya sürüleceği açıklandı. Öte yandan Prof. Berger, çipi geliştirerek felcin tedavisine de umut olmayı hayal ediyor.