Bilim insanlarının, yıllardan beridir üzerinde çalıştığı 'beyin okuma' teknolojilerinin geliştirilmesinde önemli bir başarı elde edildi.
ABD Bilim Adamları’nın The MIND (Nöroteknoloji Üzerinden Görev Etkisi olarak çevirebiliriz) isimli beyin faaliyetleri üzerine yoğunlaşan laboratuvarında görevli zihinsel sinirbilimci Dr. Anthony Riestarafından geliştirilen yeni bir program, beyin dalgalarının okunmasını sağlıyor ki bunun anlamı beynimizden geçenlerin anlamlandırılabilmesi. Yani diğer bir deyişle düşündüğümüzün ne olduğunu anlıyor.
Örnek deneylerden birisinde, askerlerden rastgele seçilen birisini EGG'ye bağlayan (elektroensefalografi > beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel olarak izlenmesini ölçen yöntem) ve bilgisayar ekranında her saniyede bir değişen görsellere bakmasını isteyen Ries, ekrandaki görselleri 5 ana kategoride (pandalar, çilekler, botlar, kelebekler ve şamdanlar) topluyor. Deneyin sonunda bilgisayar, askerin beyin dalgalarını yorumlamak suretiyle botlara odaklandığı ortaya koyuyor. (Botlara odaklanması pek de şaşırtıcı değil hani. Keşke kendisiyle ilgisiz bir kategoriye örn. çileklere- odaklansaydı?) Projenin geliştirilmesine paralel zaman içerisinde sistemin ilgi odaklarını daha hızlı bulabilmek yolunda ana görsellerden daha küçük parçalara da inilebilinecek oluşu da bir diğer önemli detay.
Bununla birlikte, henüz yolun başında olduklarını belirten Ries, (buradaki deneyden yola çıkarsak) kategoriler çoğaldıkça ve görseller birbirini andırmaya başladıkça işlerin çok daha kompleks bir hale geldiğini ve tanılamadaki isabetin düştüğünü belirtiyor ki bunun sebebi beynimizin bilgisayarlara tanılaması için özelleştirilmiş işlemcilerden çok daha seri biçimde çalışması.
Dahası yine buradaki örnekte her bir görüntüyü teker teker vermeleri durumu var ki, içerisinde farklı farklı nesnelerin yer aldığı (örneğin bulutların, kuşların, evlerin ve farklı hayvanların yer aldığı bir doğa resmi gibi düşünebiliriz) tek bir görüntü içerisinde odaklanılan ana nesnenin ne olduğu gibi spesifik çıkarımlarda başarıya ulaşabilmek için de henüz oldukça erken bir dönem.