Çok sayıda insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan akıllı telefonların, birçok sağlık sorununa yol açabildiği, bunun önlenmesi için telefonların 5 dakikada bir el değiştirilerek kullanılmasının yararlı olacağı bildirildi.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Özüm, yaptığı açıklamada, son yıllarda yaygınlaşan ve uzun süre elde tutar vaziyette kullanılan akıllı telefonların, kullanım şekline göre vücutta deformeler oluşturduğunu söyledi.
Telefonu kullanırken kolun sürekli katlı halde tutulduğuna dikkati çeken Özüm, "Dirsekten, serçe parmak ve yüzük parmağının çalışmasını sağlayan sinir geçiyor. Uzun süre dirseği kırık şekilde kullanıyoruz ve dirsek katlı kaldıkça sinir eziliyor. Bu durum insanların serçe ve yüzük parmağında ağrı, parmaklarında uyuşmaya yol açıyor" dedi.
Sinirin sıkışıklığa maruz kalmasının parmaklarda hareketsizlik ortaya çıkarabildiğine işaret eden Özüm, kol ne kadar az kırılırsa vücudun da o kadar az deforme olacağını belirtti.
Özüm, telefon kullanırken karşılaşılan diğer problemlerin de boynun sürekli öne eğik tutulmasından kaynaklandığına dikkati çekerek, bu şekilde uzun süre telefon kullanılması durumunda vücut pozisyonunun bozulduğunu aktardı.
Boyundan çıkıp kola giden bütün sinirlerin sıkıştığını, kafa arkasındaki kasların gerilmesiyle şiddetli baş ve boyun ağrısının ortaya çıktığını dile getiren Özüm, baş ağrısı şikayetiyle gelen hastaların çoğunda telefon ve tablet kullanımından kaynaklanan boyun problemleriyle karşılaştıklarını ifade etti.
BÜYÜK EKRANLI TELEFON KULLANMAK DAHA AVANTAJLI
Akılı telefon ve tablet kullanımın artmasıyla boyun, kol ve parmak sağlığı problemi yaşayan kişi sayısında ciddi artış olduğunu aktaran Prof. Dr. Özüm, şunları kaydetti:
"Kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Hastalarımıza telefonu uzun süreli kullanmamalarını, kullanırken yukarıda ve uzakta tutmalarını öneriyoruz. Ancak yine bu pozisyonda bile uzun süreli kullanılmamalı. Kişi bir süre sonra zaten parmaklarının uyuştuğunu hisseder.
Bu nedenle akıllı telefonu kullanırken 5 dakikada bir el değiştirmeli veya bir zemin üzerine koyarak kullanmalıdır. Kafayı çok fazla öne eğmeden karşıya bakarak kullanılmalı. Ayrıca küçük telefon kullanırken kişi telefona daha çok yaklaşıyor, daha fazla eğilmek ve dirseği daha kırmak zorunda kalıyor. Büyük ekranlı telefonlar biraz daha uzak tutuluyor. O yüzden kullanıcılara tavsiyemiz, büyük ekranlı telefon kullanmaları. Telefon kullanırken iki el de kullanılmalı."
Prof. Dr. Özüm, uzun süreli tablet ve telefon kullanımına bağlı olarak kişide kalıcı hasarlar da meydana gelebileceğini vurgulayarak, "Telefonu sürekli aynı elle kullanmak parmaklarda uzun süreli uyuşukluk ve ağrıya sebep olur. Kol daha çabuk yorulur daha zor iş yapar duruma gelir. Boyundaki problemse daha kalıcıdır. Kireçlenmeye, boyun fıtığına ve günlerce süren baş ağrısına neden olur. Bu durumda kişin yaşam kalitesi ve performansı düşürür." ifadelerini kullandı.