Üç boyutlu yazıcılar için geliştirilen CLIP adlı yeni teknik ile, eskiden üretimi saatler süren nesneler artık 6-7 dakikada üretilebilecek.
3D yazıcı teknolojisi, başta sanayi ve tıp olmak üzere her sektöre yeni ufuklar getirdi. Tasarımcıların önündeki en büyük engel ise üretim süresinin uzunluğu. Standart bir 3D yazıcıdan tenis topu boyutlarında bir nesne 12 saatte çıkarılabiliyor. Ancak son gelişmeler bu süreyi 6-7 dakikaya çekebilir.
Şimdilerde yazıcılar katman üstüne katman yöntemini kullanıyor. En basit üretim yolu, filaman tekniği olarak bilinen katman oluşturma: Basit yazıcılarda ısıtılmış plastik lifler birbiri üzerine sıralanıyor. Profesyonel cihazlarda ise stereolitografi (SLA) veya lazer külçeleme (SLS) adlı yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerde hidrokarbon katmanlardan lazer yardımıyla nesneler yontuluyor. İşlem saatler, hatta günler sürebiliyor.
Sürekli Sıvı Arayüzü Üretimi (CLIP) isimli teknik ise, ultraviyole ışık yardımıyla nesneleri hidrokarbondan oluşturuyor. Cihazın altından sağlanan oksijen girişi, hidrokarbonun sıvı kalmasına neden oluyor. Bu sayede yalnızca belli bir yükseklikte madde katılaşıyor. Süreç hem çok hızlı hem de durmadan devam edebiliyor. Nesne, sıvıdan yükselirken katılaşıyor. Tıpkı şapkadan çıkan bir tavşan gibi...