Olimpiyatlarda hiç bu kadar başarısız olmamıştık! 40 Yıl sonra ilk kez olimpiyatlarda altınsız kaldık!

Türkiye, Paris 2024 Olimpiyatları’nı 3 gümüş ve 5 bronz madalya ile tamamladı ve 1984 Los Angeles'tan sonra ilk kez bir Olimpiyat'ta altın madalya kazanamadı.

2024 Olimpiyat Oyunları, Türkiye’nin son 40 yıl içinde ilk kez altın madalya kazanamadığı bir organizasyon olarak tarihe geçti. Türkiye, Paris'te düzenlenen Olimpiyatlar'da toplamda 3 gümüş ve 5 bronz madalya elde ederek, 1984 Los Angeles Olimpiyatları'ndan bu yana ilk defa altın madalya sevinci yaşamadı.

Olimpiyatlar’ın sonlanmasıyla birlikte, Türkiye'nin 8 madalyalık performansı, 1984 Los Angeles'tan bu yana yaşanan en düşük başarı olarak kayıtlara geçti. Türkiye, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz madalya ile 20. sırada yer almıştı. Paris'te ise 64. sıraya düşerek büyük bir gerileme yaşadı.

SPOR BRANŞLARINDAKİ PERFORMANS

Türkiye’nin Paris 2024'teki madalyaları, farklı spor branşlarından geldi. Kadınlar boksta Hatice Akbaş ve Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya kazandı, Esra Yıldız Kahraman ise bronz madalya elde etti. Atıcılıkta Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç’ten oluşan karma takım, 10 metre havalı tabanca kategorisinde gümüş madalya kazandı. Okçulukta Mete Gazoz, bronz madalya ile ülkenin gururu oldu. Güreş branşında Buse Naz Çavuşoğlu ve Taha Akgül, iki bronz madalya kazandı. Taekwondo’da Nafia Kuş Aydın kadınlar 67 kilogramda bronz madalya elde etti.

OLİMPİYATLARIN DİĞER TARTIŞMALI KONULARI

Paris Olimpiyatları'nın açılış töreni, ilk kez bir stadyum dışında Sen Nehri üzerinde gerçekleştirildi. Bu yenilik, çeşitli eleştiriler aldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış törenindeki Leonardo Da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosunun parodisini 'LGBT propagandası' olarak nitelendirerek eleştirdi.

Ayrıca, LGBT konusuyla ilgili tartışmaların gölgesinde, Cezayirli boksör Imane Khelif’in kadınlar 66 kilogramda altın madalya kazanması da konuşuldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Khelif’in transseksüel olmadığını ve kadın olarak spor yaptığını duyurdu.

NEHRİN KİRLİLİĞİ TARTIŞMA YARATTI

Sen Nehri'nde düzenlenen yüzme yarışları ise su kirliliği nedeniyle büyük sorunlara yol açtı. Yüzücüler, suyun kirli olduğunu ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirttiler. Belçikalı triatloncu Claire Michel, E.Coli bakterisi nedeniyle yarışlardan çekildi.

Portekizli sporcu Vasco Vilaca da mide-bağırsak enfeksiyonu belirtileri gösterdi. Türkiyeli yüzücü Kuzey Tunçelli, nehrin kirliliğinden dolayı kötü bir yarış deneyimi yaşadığını ifade etti.

EN BAŞARILI BRANŞTA BİLE 2 BRONZ MADALYA

Paris 2024’teki performans, Türkiye’nin Olimpiyatlar tarihindeki en başarılı branşı olan güreşte bile sadece 2 bronz madalya ile sonuçlandı. Türkiye'nin güreş branşında bugüne kadar 29 altın, 18 gümüş ve 19 bronz madalya kazandığı biliniyor. Paris 2024, Türkiye'nin Olimpiyat oyunlarında en düşük başarılarından biri olarak hafızalarda kalacak.

Türkiye’nin Olimpiyat tarihindeki toplam madalya sayısı, Paris’te kazandığı 8 madalya ile 112’ye yükseldi.

Spor Haberleri