İndependent Türkçe'de yer alan habere göre ölümünden sonra gündeme gelen sosyal medya yorumunda Adames, "Aşı yaptırdıktan sonra miyokardit oluştu. Bunu biliyordum. Pek çok kişi beni uyardı" demişti.
28 yaşındaki basketbolcu sözlerini şöyle sürdürmüştü:
"Aşı zorunluydu yoksa çalışamazdım. Ben uluslararası bir profesyonel sporcuyum ve İspanya'da oynuyorum. Hiçbir sağlık sorunum yok, hiçbir şey, kalıtsal bir şey yok, astım yok, hiçbir şey. Bir maçın ortasında aniden yere yığıldım ve neredeyse ölüyordum. Hâlâ iyileşme sürecindeyim ve 11 farklı kardiyoloji testi yaptırdım ve tahmin edin? Hiçbir şey bulamadılar."
Adames, İspanya Amatör Basketbol Ligi'nde Aralık 2021'de oynanan bir maçta yere yığılmış ve hastaneye kaldırılmıştı.
Mayo Clinic, efor testinin fiziksel aktivite sırasında kalbin nasıl çalıştığını göstermek için tasarlandığını vurguladı. Test sırasında söz konusu kişinin göğsüne elektrotlar bağlanıyor. Böylece kalbin elektriksel aktivitesi kaydediliyor.
Efor testinin, Adames'in kalp krizi geçirmesini doğrudan tetikleyip tetiklemediği bilinmiyor.
Kalp duvarının orta tabakasının iltihaplanması diye bilinen miyokardit, göğüs ağrısı, kalp atımında farklılık, solunum problemleri, ayak veya bacaklarda şişlik, eklem ağrıları gibi semptomların görülmesine yol açabiliyor. Bu rahatsızlık kalbi zayıflatıp kan pompalama kabiliyetini kötü etkileyebiliyor.
Hakemli bilimsel dergilerde yayımlanan araştırmalar, Kovid-19 aşılarının miyokardite nadiren de olsa sebep olabileceğini göstermişti.
Miyokardit riskinin özellikle genç erkeklerde daha fazla olduğu biliniyor. Araştırmacılar, Kovid-19'dan sonraki üç ay içinde 12-17 yaşındaki erkeklerin miyokardit geçirme riskinin 1 milyonda 450 olduğunu tespit etmişti.
ABD Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi ise aynı yaşlardaki erkeklerin ikinci doz mRNA aşısı olduktan sonra miyokardit geçirme riskini 1 milyonda 67 olarak belirlemişti.
Ancak uzmanlara göre, Kovid-19'a yakalanmanın miyokardit gibi ciddi yan etkilere neden olma ihtimali aşılardan daha yüksek.